BILDSPECIAL: Konst och blommor i lekfull mix

Huset ligger högt över gatan, med fin utsikt över Gamlebyviken. Men få ser baksidan, med den mycket personliga trädgården som sluttar brant ner mot huset. Tack vare hårt arbete med att gräva ut terrasser har ägarna lyckats där andra skulle resignerat.

De svarta plastkrukorna har fått ett virkat överdrag. Snyggt och personligt.

De svarta plastkrukorna har fått ett virkat överdrag. Snyggt och personligt.

Foto:

Västervik2016-08-15 15:56

Ett hus nära vattnet, och med en tomt där Maja kunde släppa loss sitt trädgårdsintresse. Det var vad Kenneth Lind och Maja Rönnlund Lind letade efter. 2010 flyttade de in i huset med en näst intill omöjlig trädgård.

Obefintlig på framsidan, och nästan helt igenvuxen med träd, sly och gräs på baksidan. Dessutom brant sluttande ner mot trädäcket och huset.

Lösningen blev, förutom en rejäl utrensning och 15 träd mindre, en terrasserad baksida där dålig jord grävdes bort och ersattes med brädor och ny jord. Och så småningom växter i massor.

En rolig utmaning

Av den 800 kvadratmeter eftersatta trädgården syns idag inte ett spår. Hortensior blommar för fullt, om än något mindre i storlek än tidigare, denna regnfattiga sommar. Höga vajande höstanemoner, The Fairy-rosor, pelargoner, rosenskära och jätteverbena. De flesta i milda pasteller, i blått, rosa och vitt.

– Tomten blev en rolig utmaning, man får helt enkelt använda fantasin, säger Maja Rönnlund Lind.

Det tunga arbetet med att röja, avverka och gräva hjälptes paret åt med. Snickerier och finurliga tekniska lösningar är Kenneth Linds specialitet, medan Maja står för idéer, växtval och planteringar.

– Nu är jag jättenöjd och tycker trädgården blivit kanonfin!

Spår av konst

Spåren av Majas konstnärlighet sträcker sig långt utanför det trivsamma växthuset och trädäcket med betongkonst och pyntade krukor. Runt knuten står tomaterna på rad, de frodas i svarta plastkrukor klädda med virkade färggranna omslag. Ut över havet blickar en guldlockig skön dam av plåt, på andra sidan huset bor en rostig nyckelpiga bland höstanemoner och fröställningar. Tillverkad av plåt och lite skrot – och nycklar förstås.

Fågelbad och skålar av betong, armeringsjärn smyckade med virkade dukar och kala stammar med virkade omtag. Den blick som letar, finner spår av Majas kreativitet både här och där.

– Jag har alltid broderat, tecknat och målat. För några år sedan gick jag med i Tjustbygdens Konstgrupp. Jag är även med i trädgårdsamatörerna.

Inte en dyr trädgård

En trappa har byggts för att komma upp till tomtens högsta punkt, där förråd och växthus smälter in i grönskan. Inte med så många växter däremot, rosenbönorna och vinrankan konkurrerar med små broderier, stilleben och en hel del andra skapelser som Maja tillverkat. Det syns tydligt att hon har en konstnärlig ådra som sträcker sig långt utanför väggarna inne i bostadshuset.

– När vi hade gjort klart landen och planterat blev det en snörik vinter där det visade sig att källaren var dåligt dränerad. Det var bara att gräva upp runt huset... Men den motgången gav också möjligheter, det är så man måste försöka se det, säger Maja Rönnlund Lind.

– Den jord som grävdes bort använde vi till plana ut trädgården. På så sätt fick jag nya land.

Maja Rönnlund Lind har inte köpt alla växter på en gång. Hon har låtit trädgården växa i omgångar.

– Jag köper på rea, byter med andra, tar frön och sticklingar. Det ska inte kosta skjortan, alla ska kunna ha en trädgård.

Hortensia är en av Majas favoriter. Här tillsammans med ulleternell, i bakgrunden höstanemon och fjärilsbuddleja.
Hortensia är en av Majas favoriter. Här tillsammans med ulleternell, i bakgrunden höstanemon och fjärilsbuddleja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om