Birgitta i Gamleby trivs vid symaskinen

Att sy och skapa och sedan träffa kunderna direkt vid försäljningsbordet under en marknadsdag eller en mässa – det är bland det roligaste Birgitta Lundberg i Gamleby vet.

Birgitta Lundberg syr grytlappar med många olika mönster. Katter och hundar är mest efterfrågade.

Birgitta Lundberg syr grytlappar med många olika mönster. Katter och hundar är mest efterfrågade.

Foto: Lena Dahlberg

Västervik2016-04-19 15:47

Grytlappar med hundar eller katter, det är populärt. Eller en gripboll avsedd för bebisar. Birgitta Lundberg vet vad som efterfrågas, hon har nämligen sytt sedan lång tid tillbaka.

– Jag började när jag var fem år. Alla kvinnor i familjen sydde, så det var kanske inte så konstigt.

Drev tygaffär

Till att börja med blev det mest dockkläder. Sedan sydde hon även till sig själv.

– Min första klänning sydde jag när jag var 13. Jag kommer ihåg att mamma blev arg först eftersom jag tog ett tyg utan lov. När hon såg att jag klarade av det lugnade hon sig.

Birgitta Lundberg är utbildad byggnadsingenjör, men har även arbetat som barnskötare. Mellan 1986 och 1996 hade hon tygaffär i Haninge i Stockholm.

– När jag var liten sa jag alltid att ”när jag blir stor ska jag ha en tygaffär”. Och så blev det.

Åker på marknader

För 20 år sedan sålde hon tygaffären och hon och maken flyttade till Västerviks kommun. Även om tygaffären inte fanns kvar fortsatte hon förstås med sin hobby, mest lapptäcken och andra saker i lappteknik.

– Nu gör jag grytlappar, spishanddukar och gripbollar. Är det inte något av tygerna som passar så syr jag även på beställning.

I slutet av 1990-talet började Birgitta Lundberg åka på en hel del mässor och marknader.

– Att möta alla människor och träffa andra hantverkare, det är väldigt roligt. Numera blir det bara vid några enstaka tillfällen, bland annat ska jag till Skeppsgården den 7 maj och Grönt Veckoslut på Gamlebygymnasiet den 13-14 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om