För att öka skyddet för polis och annan blåljuspersonal kan det snart införas en brottsrubricering: blåsljussabotage. Regeringen arbetar just nu med frågan och enligt riksåklagare Anders Perklev kommer ett förslag om straffskärpningar att läggas fram vid årsskiftet.
Anders Pleijel håller med om att de som angriper poliser och annan blåljuspersonal ska straffas hårdare.
- Det är helt rätt att man föreslår hårdare straff för den typen av brottslighet, som idag går under skadegörelse, säger Anders Pleijel.
En rapport som publicerades i juni i år visar att sju av tio poliser anser att de utsätts för mer hot och våld idag jämfört med två år sedan.
"Fruktansvärt"
Även i Västerviks lokalpolisområde, där Hultsfred, Vimmerby och Oskarshamn också ingår, känner man igen problemet.
- Det har hänt några gånger att man stuckit hål på däcken till polisbilarna, eller att man har slagit sönder blåljusrampen som vi har på taket, säger Anders Pleijel. Det är mindre skadegörelser, men inte alls i den storleksordningen som man har i Helsingborg.
Polishuset i Helsingborg fick nyligen sin entré bortsprängd. Gärningsmannen som ska ha placerat en bomb i entrén till polisstationen är fortfarande på fri fot.
- Det är fruktansvärt när man ger sig på oss som upprätthåller lag och ordning, det är ett angrepp mot hela rättsstaten. Det gör man bara med ett syfte, att försöka skrämma myndigheten till att inte ingripa mot vissa personer, det är jag övertygad om.
Hur agerar ni när sådant här händer?
- Det är klart att man får en ökad uppmärksamhet. Å andra sidan försöker vi bedriva vår verksamhet som vanligt, det är så det ska vara.
Att personal kommer till skada är mer ovanligt enligt Anders Pleijel.
- Det förekommer att våra medarbetare får motta hot, men inte så att det har lett till några personskador.
Däremot hände det i Skåne för ett antal år sedan att det var en spränganordning i en bil, som ledde till att en polisman blev synskadad.