Bok om Boarums första fabrik

Axel Delormes köpte en fastighet i Boarum utanför Hjorted, för några år sedan. För fem år sedan hittade han en gammal masugn på sin mark.
Nu har han forskat om människorna och arbetet vid masugnen, som byggdes på 1720-talet. I samband med Hjorteds hembygdsförenings årsmöte kommer boken att lanseras.

Hans Åkesson är ordförande för Hjorteds hembygdsförening. Foto: Lena Dahlberg

Hans Åkesson är ordförande för Hjorteds hembygdsförening. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2014-01-18 05:05


Axel Delormes bor stora delar av året i Tyskland.
Han köpte för ett antal år sedan en fastighet i Boarum. För fem år sedan hittade han resterna av en gammal masugn på sin mark. Hans intresse väcktes och han började forska om masugnen och människorna som arbetade där.

180 år i drift
Hans Åkesson är ordförande i Hjorteds hembygdsförening, han har läst boken och berättar för vår tidning, om masugnen i Boarum.
- Det var en av de första industrier som fanns i Hjorted. Masugnen tillhörde järnbruket i Falsterbo. Någon gång på 1720-talet byggdes masugnen och var i drift i 180 år, säger han.
Boken behandlar hur de första människorna startade upp verksamheten och alla arbetare som gick åt för att driva masugnen.
- Läsarna får en god inblick i hur det fungerade att driva en masugn. Här framgår det bland annat hur mycket träkol som det gick åt för att få fram malm ur masugnen, säger Hans Åkesson.

Bönder gjorde träkol
Det var de lokala bönderna som försåg masugnen med träkol.
- Den träkol som behövdes för att driva masugnen, kom från lokala bönder, som drygade ut sitt levebröd genom att göra träkol och transportera den till masugnen, säger Hans Åkesson.
Tidigare fanns det en masugn i Falsterbo, som ligger några kilometer från Hjorted, mellan åren 1680-1720, men den förstördes och en ny masugn byggdes upp i Boarum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om