Bokashi-mångsidig kökskompost

Att få en ogräsbevuxen kolonilott att på tre år bli en vacker plats där det växer så det knakar kräver sin kvinna. Karin Sjögren lägger ner många timmar på lotten vid Kulbacken. Men det är inte bara hårt arbete som är hemligheten. Bokashi kökskompost gör en del av jobbet.

Entrén till kolonilotten är bygd av sly, vinrankan gillar att klänga där.

Entrén till kolonilotten är bygd av sly, vinrankan gillar att klänga där.

Foto:

Västervik2016-08-12 15:00

För några år sedan tog Karin Sjögren över en kolonilott vid Kulbackens koloniområde. Den var övervuxen med ogräs och svår att hyra ut eftersom det verkade vara den sämsta lotten på området. Nu, några år senare är det en blomstrande oas full med blommor och grönsaker av alla slag. Receptet är givetvis hårt arbete, men att det växer så bra beror mycket på bokashi kökskompost.

Bokashi är en liten grön hink som man ställer under diskbänken, här komposterar Karin Sjögren allt vegetabiliskt köksavfall.

Det tar ungefär två veckor att fylla en hink, sedan får det stå och mogna två veckor innan man kan använda det.

Rekordskörd

Bokashin har ett tättslutande lock, så det luktar inget om den, men man måste givetvis tvätta den ordentligt i långa loppet. Man behöver två hinkar, en att samla kompost i och en som kan stå och mogna. För att påskynda processen strör man på ett preparat som består av vetekli, det innehåller mikroorganismer som är bra för komposteringen. Under komposteringen syras komposten, det gör att man snabbare kan använda kompostmaterial och att mindre näring går förlorad.

– Ett bra kretsloppstänk, gammal mat blir ny jord!

Efter några veckor kan man gräva ner den förmultnade massan direkt i jorden. Karins Sjögrens man har byggt ett tomathus, där grävde de ner lager med bokashikompost varvat med vanlig matjord och i år ser det ut att bli en rekordskörd med tomater. Några paprika och chiliplantor har också fått plats.

Framtill på bokashi-hinken finns en liten tappkran, där kan man tappa ut ”lakvatten”.

En liten mugg med lakvatten till en kanna vatten blir bra näring för växterna och späder man ut ytterligare, ungefär 1/20 så får du ett medel som förhindrar svampangrepp på rosor berättar Karin Sjögren.

Hårt arbete lönar sig

Varje år tar Karin Sjögren ledigt från jobbet utan lön i fyra veckor för att arbeta med kolonilotten. Sedan tar hon semester, så totalt spenderar hon 8 veckor där i början på sommaren. Kolonilotten har fått olika rum med stolar där man kan sitta och njuta av sitt arbete. Många spaljeér är byggda av naturmaterial, mest sly som Karin Sjögren har hämtat där man avverkat för kraftverksgator i skogen. Små björkar och andra träd bildar tillsammans med flätade slanor skyddande väggar där växterna kan klänga.

Slitet har lönat sig, många tycker att Karins lott är riktigt fin och påhittig. Hon har fått mycket beröm. Och visst kan man hålla med, det är ett riktigt litet paradis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om