På den traditionella bokreastartsdagen öppnar Hultgrens bokhandel redan klockan sju, utanför brinner marschaller och inne i butiken bjuds kunderna på kaffe.
I år har Hultgrens valt ett nytt bokreakoncept. Istället för att köpa in ett speciellt reasortiment väljer ägarna att prissänka sitt ordinarie utbud under en veckas tid.
– Vi kände att vi ville pröva något nytt. Bokrean har sett likadan ut sedan 70-talet ungefär. Den här gången väljer vi att rea böcker vi ändå har i lager, det handlar om ett miljötänk också, säger ägaren Frederic Wall.
Han berättar också att i och med att bokförlagen trycker allt färre exemplar av varje bok så blir det allt svårare att fynda riktiga guldkorn.
De flesta bokhandlar håller fortfarande fast vid den traditionella rean, men enligt Frederic Wall har bokhandeln i Borgholm valt samma väg som Hultgrens i Västervik.
När klockan börjar närma sig tio på tisdagsförmiddagen kommer allt fler kunder in i butiken. Rolf Hagbäcker har hittat två böcker av lokala författare. Han berättar att han är gammal Västerviksbo men lämnade staden för 55 år sedan. Rolf Hagbäcker är nöjd med sina fynd, men han säger samtidigt att han vill ha en traditionell bokrea.
En bit bort letar Britt-Marie Karlsson efter böcker. Hon tror att bokhandelns nya reakoncept kan vara positivt.
– Bokrean är en högtidsstund för mig, men jag letar inte efter någon speciellt. mina bokhyllor är fulla, säger hon.
Milo Svendsén letar bland pocketböckerna.
– Det känns lite ovanligt. Man är ju van att få en reakatalog, nu känns det som om man måste titta på allt. Men det är bra med lite nya försök. Jag tror att boklådor behöver det. Jag tillhör dem som vill ha min bokhandel kvar, säger Milo Svendsén.
Ica maxi i Västervik kör en traditionell bokrea i år och det är något som bestämts centralt.
– Utbudet har minskat lite de senaste åren, men jämfört med förra året är utbudet ungefär lika stort. I dag är intresset stort för rean, säger Christian Nylén, butikschef för Maxi special på Ica maxi.