Bommar splittrade fullmäktige

Bommar eller inte vid Målserums avfallsanläggning? Det finns det delade meningar om inom politiken. Vid votering i fullmäktige röstade elva ledamöter för att bommen ska finnas kvar, 34 röstade nej och sju avstod.

Västervik2015-07-05 19:24


Målserums avfallsanläggning har ett entrésystem som innebär att alla får lämna gratis avfall ett visst antal gånger per år. För att bommarna ska öppnas, måste besökaren visa ett speciellt kort.
Vid fullmäktiges senaste sammanträde yrkade Mariann Gustafsson (V) att kommunen tar bort bommarna vid avfallsanläggningen för att öka tillgängligheten.
- Jag har sagt det förut och jag säger det igen: jag känner mig utesluten från den här tippen. Och jag förstår inte varför man inte kan få två kort till varje fastighet, i stället för att man ska behöva köpa det andra kortet. Det är löjligt.
"Dumpar i naturen"
Hon menar att kortsystemet får negativa effekter i form av nedskräpning.
- Det är så många människor som bara dumpar sitt avfall i naturen.
Mari-Lo Boström (MP) höll med och jämförde Målserum med återvinningsstationerna i Luleå.
- Man har självklart grindar, för ett sådant här område kan inte vara obevakat när det inte är bemannat, men man har inga bommar. Något sådant tjafs håller man inte på med.
Marcus Fridlund (S) slog ett slag för att bommarna ska finnas kvar.
- Varför har vi dörrar och entréer? Jo, det är för att vi ska kunna hålla koll på genomfarter och inströmning. Håll koll på ditt kort.
Då gick Mariann Gustafsson upp i talarstolen igen.
- Det handlar inte om att hålla ordning på kortet eller inte. Bor man som vi ute på landet så kan man inte klara sig med en bil och då kan kortet ligga i den andra bilen. Det är konstigt att så många kommuner inte har några bommar om det är den bästa lösingen, säger hon.
Richard Wester från Västervik Miljö & Energi, menar att det ur arbetssynpunkt, och många andra synpunkter, är nödvändigt bommarna finns kvar.
- Det håller ordning på verksamheten.
Han berättade också att det finns planer på att utöka öppettiderna på Målserums avfallsanläggning redan i augusti.
- Vi kommer att anpassa öppettiderna på vardagar men framförallt ha mer helgöppet. Det görs med befintlig personal och en ändring i bemanningsschemat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om