Bondens torg med mycket närproducerat

Det fanns mycket matnyttigt, gott och närproducerat på gamla torget i Gamleby i lördags, med både odlare, mattillverkare och hantverkare på plats.
- Hellyckat och vilket väder vi fick, tyckte Annika Stagård som svarat för en del av organisationen att arrangera denna lokala uppvisning på Bondens torg.

Närmast Ketty Hellqvist med sina goda bakelser, samt även Linnea Forsell som kom tvåa i tävlingen.

Närmast Ketty Hellqvist med sina goda bakelser, samt även Linnea Forsell som kom tvåa i tävlingen.

Foto:

Västervik2011-10-03 06:34


Bondens torg har dykt upp allt flitigare det senaste året, ett försök att visa upp den lokala matproduktionen för de närboende på något lokalt torg. I Linköping har man haft detta varje vecka i flera år, men nu har det dykt upp även i Kristdala, Virserum och nu Gamleby för att nämna några platser.
- Projektet finns inom många Leaderområden i dag. Det är alltså en del EU-pengar som stöttar projektet, men även kommunen, Regionförbundet och det lokala näringslivet tycker det är bra att den lokalproducerade maten kan visas upp på det här sättet, berättade Ulf Lindholm, centrumledare i Gamleby.

Uppdukat matbord
På torget kunde man köpa både färsk mangold, grönkål, pumpor, potatis som odlats i Snärsfall bara några mil bort, konserverade päron, gelé på paradisäpplen, syltad squash, vinbärssaft och andra konserverade bär, bröd från Gamleby hembageri och kryddväxter från en lokal odlare.
Kön framför ståndet hos familjen Nilsson var stundtals lång under förmiddagen, där många handlade vad de behövde för en god söndagsmiddag.
- Det här är det perfekta sättet att sälja för oss. Vi behöver komma ut och nära våra kunder och framför allt den färska grönkålen och våra bönor var det många som var glada att hitta, berättade Anders Nilsson.
En färdig middag i form av en höstgryta med sting serverade familjen Krüger som snart skall öppna restaurang vid torget i "byn".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om