Bönder diskuterade mjölkpriset

På ett år har ARLA sänkt mjölkpriserna till mjölkproducenterna sju gånger. Marginalerna för mjölkbönderna minskar och flera av dem tvingas lägga ner sina verksamheter på grund av bristande lönsamhet. I går samlades mjölkproducenter från Västerviks kommun, tillsammans med representanter från Tjustbygdens Sparbank, LRF Konsult och ARLA på Odal Maskin i Gamleby, för att diskutera situationen. - Jag tycker att det är viktigt att vi träffas och diskuterar vad vi kan göra på gårdnivå. Mjölkpriserna har redan sänkts med över en krona. Och det är stor risk att det blir mer än så, säger Micael Andersson, representant från ARLA.

- Mjölkpriserna har redan  sänkts med över en krona. Och det är stor risk att det blir mer än så,  säger Micael Andersson, representant från ARLA.

- Mjölkpriserna har redan sänkts med över en krona. Och det är stor risk att det blir mer än så, säger Micael Andersson, representant från ARLA.

Foto:

Västervik2015-01-30 08:41


Arlas senaste sänkning, med 19, 5 öre, innebär att bonden får 2 kronor 64 öre för varje kilo mjölk. Bakgrunden till sänkningen är fallande priser internationellt. Det är kris i mjölkbranschen i hela världen, säger Micael Andersson. Och det rör sig inte om en lönsamhetskris.
- Det ska vara spännande att vara bonde, men just nu är det lite för spännande, säger han.

"Varna för framtida lån"
Sverige har ett starkt kontrollerat och reglerat jordbruk som gör att konsumenterna kan känna sig säkra på svenska jordbruksmarknaden. Men när kvoteringen i Europa träder i kraft den 1 april så kan utländska produkter konkurrera på den svenska marknaden i större utsträckning. Micael Andersson är dock fast besluten: Arla ska inte tappa marknaden i Sverige.
- De svenska konsumenterna har stort förtroende för våra produkter, och så ska det fortsätta vara, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om