I projektet har miljö- och byggnadsnämnden besökt tillagningskök i offentlig verksamhet, så som skol- och förskolekök samt kök på särskilda boenden. Syftet har varit att kontrollera att verksamheterna har bra och säkra rutiner för temperaturmätning, samt om den faktiska temperaturen vid förvaring och hantering varit korrekt.
29 verksamheter har besökts, varav fem hade en avvikelse. Avvikelserna bestod bland annat i att man inte gör temperaturmätningar där det borde ske, för att kunna garantera att säkra livsmedel serveras, samt att rutinerna inte följs fullt ut när vikarier är på plats. I vissa fall fanns det även kunskapsbrist om vilka temperaturgränser som gäller.
- Det var fem verksamheter som hade en avvikelse vardera. Vi hade alltså fem avvikelser totalt sett vilket jag ser som ett jättebra resultat, säger Ola Karlsson, förvaltningschef på miljö- och byggnadskontoret.
Alla besökta verksamheter hade upprättade rutiner för temperaturområdet. Flertalet av verksamheterna hade också väldigt god kunskap om temperaturer och följer de uppsatta rutinerna.
- Resultatet visar att tillagningsköken har goda rutiner när det gäller kontroll av temperaturer, säger Ola Karlsson.