Bra flyt för säsongens skärgårdstrafik

Vackert och varmt väder har gjort skärgårdsturerna till Idö och Hasselö extra populära i år. Toomas Rais ser en ökning av passagerare.

Årets säsong, som ännu inte är över, har gått bra för skärgårdstrafiken från Västervik. Många, även västervikare, har passat på att ta den nya kortare turen runt Spårö.

Årets säsong, som ännu inte är över, har gått bra för skärgårdstrafiken från Västervik. Många, även västervikare, har passat på att ta den nya kortare turen runt Spårö.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-08-07 05:00

– Jag måste nog säga att det har varit bättre än tidigare i år. Det beror så klart på vädret som varit väldigt bra för oss.

Det säger Toomas Rais som är en ägarna till Rais Skärgårdsturer som driver skärgårdstrafiken från Västervik till Idö och Hasselö i Tjust skärgård.

Den stora nyheten för året var en ny tur, en kortare tur till Spårö arkipelag. Den satsningen verkar ha fallit väl ut och ännu är sommaren inte slut.

– Innan sommaren var den väldigt efterfrågad och nu under sommaren har vi märkt att det har blivit en populär tur. Det är många, även många västervikare, som tar den turen som en liten kvällsaktivitet. Och den går också i en av de allra vackraste delarna av vår skärgård.

Turen är guidad och har även lockat många turister. Tyskar, holländare och danskar har det varit gott om.

– Jag tycker att det verkar vara fler turister och i år har det varit väldigt mycket danskar. Det är väl inte så konstigt i och för sig, det är förmånligt för dem att åka hit nu, det blir väl nästan 30 procent billigare på grund av valutan.

Säsongen är förhållandevis kort, sex veckor är det som trafiken går riktigt bra, säger Toomas Rais.

Om det har varit mer människor i skärgården så verkar det som att en annan art har minskat.

– Det är väldigt lite säl, väldigt lite. Det är många som vill se säl men i år har vi knappt sett någon alls, jag vet inte vad det kan bero på.

– Det har gått väldigt bra, inga större intermezzon. Vi kör nog nästa år också, på ett eller annat sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!