Redan med en gång ska sägas att den här artikeln skrevs på söndagseftermiddagen, då ett antal timmar återstod att rösta. Men känslan hos de valförrättare som jag pratade med strax före lunchtid var att det var fler som röstade den här gången än i tidigare EU-val.
Christer Boqvist i Västervik har jobbat som valförrättare i ungefär 15 år och bland annat hunnit med ett par EU-val.
– Det verkar vara fler som röstar i år. Det är fler förtidsröster och även tillströmningen här har varit större.
Med ”här” syftar han på den nya vallokalen i området Skogshaga i Västervik, där även boende i Djurgården och Törnsfall röstar – idrottshallen Skogshagahallen. Tidigare har skolan varit vallokal.
Vi står i korridoren utanför gympasalen och pratar. Under intervjun tar Christer och hans kollegor emot nya röstande i en ganska jämn ström. Det är ingen trängsel eller köbildning, men heller inga större luckor mellan valdeltagarna.
De förser sig med valsedlar ur papplådor med höga skärmar på ett bord i korridoren, och försvinner sedan in i gympasalen, där de gröna valskärmarna står uppställda. Där sitter också röstmottagarna och bockar av alla som röstar.
Åter till korridoren. Christer Boqvist berättar att det var folk som stod och väntade utanför vallokalen redan innan den hade öppnat.
– De första fem minuterna var det fem personer som röstade, den första klockan 08.02.
Hans intryck är att de som väl tar sig ut för att rösta i EU-valet är ganska beslutsamma och vet vad de ska rösta på, mer än vid övriga val.
Åldersfördelningen har varit jämn under förmiddagen, med en smärre topp av pensionärer framåt lunch.
– Efter elva-kaffet var det en ”silvervåg”, kan man säga, skrattar Martin Källström, även han valförrättare i Skogshagahallen.
Han tycker att timmarna i vallokalen går ganska fort.
– Det är lite skoj att stå här, tycker jag. Man träffar ju väldigt mycket folk, så det är lite socialt också.
Normalt sett är det fler som röstar i riksdagsvalet än vid EU-valet, och så var det även denna gång.
– Men det har varit fler än vad jag trodde att det skulle vara, säger Martin.
Under tiden som vi pratar, passar hans kollega, Christer Boqvist, på att ta hand om inkommande valdeltagare.
Varför är du valförrättare, Christer?– Jag är väl samhällsnyfiken och intresserad. Jag tycker att det är trevligt att träffa människor och känna att man gör en insats.