Den ungdom som placerats i familjen blev fysiskt utåtagerande och slog behandlingsföräldrarna med tillhyggen, varpå en av de vuxna gav den unge en örfil. Nu har en lex Sarah-anmälan gjorts och tagits emot av IVO (Inspektionen för vård och omsorg).
Huruvida det inträffade har skett i Västerviks kommun eller i Norrköping, Vimmerby eller Jönköping – där Tjust behandlingsfamiljer också har verksamhet – är oklart.
Föreståndaren Fredrik Lindwall, vill inte kommentera det specifika fallet.
– Om jag skulle göra det finns det risk att jag lämnar ut någon och det vill jag inte, säger han.
– Men vi ska alltid göra en lex Sarah-anmälan vid misstanke om ett allvarligt missförhållande eller påtaglig risk för sådan.
Lindwall poängterar att Tjust behandlingsfamiljer placerar barn och ungdomar med stora behov av stöd och hjälp.
– Det är ett viktigt arbete som behandlingsföräldrarna gör och det kan uppstå situationer som är svåra att hantera, situationer som är besvärliga för alla inblandade, säger han.
Av anmälan framgår att den unge bodde kvar i familjen i tre veckor efter händelsen, tills dess att en ny stadigvarande lösning var klar och en omplacering genomfördes.
Enligt Fredrik Lindwall har Tjust behandlingsfamiljer omfattande kontakt med ungdomarna och deras familjer.
– Vi har god kännedom om deras situation. Och vi har alltid beredskap att rycka in med hjälp om och när det behövs. De som blir godkända som familjehemsföräldrar får en genomgripande utbildning initialt och sedan löpande.
– Nu får vi invänta IVO:s översyn av det som hänt, säger Fredrik Lindwall.