Händelsen inträffade fredagen den 22 juli, efter larm om en skogsbrand strax utanför Hummelstad. När räddningstjänsten skulle fylla på en vattenspruta som drevs med bensinmotor uppstod en bensingasexplosion, och tre brandmän fick den brinnande bensinen på sig.
Brandmännen började brinna i kläder och hår, och de tre försökte släcka sig själva genom att rulla runt i den fuktiga sankmarken. En av brandmännen lyckades inte släcka branden på sig själv, utan fick hjälp av en kollega som skyndade till undsättning. De tog sig sedan till ett vattendrag för att kyla sina brännskador, innan de fördes till sjukhus för vård.
Två av de skadade hade allvarliga brännskador på tio till elva procent. Den tredje brandmannen fick lindrigare skador, och kunde lämna sjukhuset några dagar senare.
Idag, cirka ett halvår efter händelsen, är två av brandmännen tillbaka i tjänst. Den tredje börjar jobba igen under årets första kvartal.
- Det har gått bra, över förväntan, säger kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson.
Efter händelsen har räddningstjänsten genomfört en olycksutredning. I den skriver de att hantering av brandfarliga varor sker varje dag inom räddningstjänstens verksamhet i Sverige, det är inget som är unikt för räddningstjänsten i Västervik. Den direkta olycksorsaken i det här fallet ska ha varit ett övertryck i bensindunken. Bensin och gaser har vid olyckstillfället sköljt upp och sprutat ut över motorsprutan, som var tillräckligt varm för att antända bensinen.
- Den här typen av olycka har inte skett de senaste 30 åren vad vi känner till. Det är såklart jättetragiskt, men vi är ändå glada över att det gick så pass bra som det gjorde. De kunde ha skadats mycket allvarligare eller rent av dött, säger Joakim Jansson.
Han säger att brandmansyrket överlag är förenat med många risker.
- Vi klättrar på tak, gör rökdykningar och rör oss mycket i trafiken. Därför är det viktigt att man alltid gör en riskbedömning.
Det finns troligtvis också en mängd indirekta orsaker som kan ha föranlett händelsen. Till exempel bristande uppmärksamhet, då det hela inträffade i slutet av en arbetsdag. Alternativt att det saknas tydliga rutiner för hur förvaring av bensindunkar ska ske.
Nu ska räddningstjänsten göra ett antal förhindrande åtgärder. Bland annat ska man se över i vilken omfattning brandfarliga varor finns, och hur det förvaras i dag på räddningstjänstens brandstationer och fordon. Som räddningsledare ska man vara ännu mer lyhörd för hur trött och sliten personalen är, och ordna med avlösning så att arbetspassen inte blir så långa och slitsamma.
- Flera av åtgärderna har vi redan börjar med, och vi kommer att fortsätta med det arbetet 2017, säger Joakim Jansson.
Cirka en månad efter händelsen kom det till räddningstjänstens kännedom att det varit en liknande incident samma dag. Då var det en brandman som fick bensin över armarna när han öppnade en bensindunk, på grund av att locket satt hårt. Lyckligtvis blev det ingen gasexplosion, då den inte öppnades i direkt anslutning till motorsprutan. För den incidenten har man nu skapat en tillbudsrapport.