Bredbandspengarna är snart slut

Kalmar län har 55 miljoner kronor kvar i statsstöd för bredbandsutbyggnad. Det finns ansökningar om runt 180 miljoner kronor.

I Västrum och Gladhammar väntar man på bredband från IP Only. De sista månaderna tycker Thomas Hedfors, som är engagerade i intresseföreningen i bygden, att IP Only har tagit tag i projektet.

I Västrum och Gladhammar väntar man på bredband från IP Only. De sista månaderna tycker Thomas Hedfors, som är engagerade i intresseföreningen i bygden, att IP Only har tagit tag i projektet.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-10-08 19:00

I slutet av oktober eller slutet av november avgörs det för flera bredbandsprojekt i kommunen: Ska de få statligt stöd eller inte?

Staten går in och betalar upp till 40 procent av utbyggnadskostnaden. Problemet är att de anslagna pengarna inte kommer att räcka till alla projekt.

– Vi kan bara bevilja till en bråkdel av projekten, och vi har inte fått besked om det kommer mer pengar, säger Lillemor Jonsén på länsstyrelsen i Kalmar.

Länsstyrelsen brukar ha beslutsmöten i slutet av varje månad. Lillemor Jonsén tror att de sista pengarna kommer att beviljas antingen vid oktober- eller novembermötet.

22 ansökningar har kommit in – varav sex från Västerviks kommun. Utöver ansökningarna från Gladhammar/Västrum går man i väntans tider i bland annat Almvik, Hallingeberg, Vråka, Helgenäs och Lofta.

Projekten kommer att poängsättas utifrån ett antal kriterier. Generellt gäller att ju fler hushåll som kan få bredband, och ju större andel av hushållen i området som ingår, desto högre poäng. Problemet är att flera projekt har uppnått maxpoäng.

– Pengarna kommer inte ens att räcka till dem, säger Lillemor Jonsén.

Har ni fått några uppgifter om det kan komma mer pengar?

– Det kräver politiska beslut. Just nu är det ovisst efter valet, svarar Lillemor Jonsén.

Ett besked kan komma senare i höst när det, eller de partier, som får förtroendet att leda landet lägger fram sin första budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om