Brewitz belönas

Lennart och Catharina Brewitz i Vångsunda har fått kommunens miljöstipendium för år 2007. De får priset för sitt envisa arbete med att bygga ett miljövänligt och billigt hus att bo i.

Västervik2008-03-20 07:18

Det är en lång process som har lett fram till det hus som finns i dag.
År 2000 fick paret Brewitz allt virke från en gammal lada som revs, och de började fundera på vad de skulle ha det till.
- Det var så vackert virke, säger Catharina.
Sakta växte tanken fram på ett nytt hus. Ett nytt hus, som var gjort av gammalt och återvunnet material, och med gammal byggteknik.

Tog tid hitta tomt
Men det tog tid att hitta rätt tomt. Den hittade de i Vångsunda, som ligger några kilometer från Törnsfalls kyrka.
När Catharina och Lennart planerade sitt hus, ville de ha en öppen och luftig planlösning. Resultatet blev ett långsmalt hus på 124 kvadrat med kombinerat vardagsrum och kök i mitten, sovrum med badrum i ena änden, och två arbetsrum/gästrum med en extra toalett i andra änden.
En annan viktig sak var ett skafferi som de kan gå in i. Det har de nu. Plus ett litet förråd.
Sedan ska vi inte glömma övriga byggnader på tomten. Under ett och ett halvt års tid, fram till inflyttningen i julas, bodde de i det som nu blir garage. Dessutom har de byggt en fin jordkällare, där de ska förvara sådant som de odlar i trädgården.
Fast det allra första huset på tomten var faktiskt en liten friggebod, som finns kvar än i dag, i kanten mot åkermarken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om