Bröderna har hittat drömyrket

När man är född och uppvuxen med skog och åkrar som närmaste granne är det svårt att tänka sig ett annat liv. Så är det i alla fall för bröderna Joakim och Daniel Lönn, 21 och 19 år unga. - Vi har alltid hjälpt till och intresserat oss för allt som har med lantbruk och skog att göra. Valet känns helt naturligt.

Joakim och Daniel Lönn har skogsyrket i blodet. Både pappa, morfar och mormors bröder har jobbat eller jobbar inom skogen.

Joakim och Daniel Lönn har skogsyrket i blodet. Både pappa, morfar och mormors bröder har jobbat eller jobbar inom skogen.

Foto:

Västervik2013-03-25 07:32


När bildörren slår igen hörs bara skogens sus denna kyliga, snöiga marsdag.
Jag vet att det finns en riktigt stor skogsmaskin, en skördare, alldeles i närheten - borde inte den höras?
För att lokalisera Joakims arbetsplats börjar Daniel och jag följa de stora hjulspåren.

Bröder efter bröder
- Dagens moderna maskiner är förhållandevis tysta, berättar Daniel som svar på min undran medan vi tar oss fram i snön över grenar och ris.
- Det är väldigt tekniskt utvecklade produkter vi pratar om. Datorstyrda in i minsta detalj och med en arbetsmiljö som hela tiden förbättras.
Joakim och Daniel Lönn kommer från Grönhult utanför Blackstad och har båda gått Helgesbo skogsbruksskola. Daniel har fortsatt läsa till skogsbrukstekniker, medan Joakim fick jobb direkt i deras mormors tvillingbröders företag, Bröderna Petterssons Skogsentreprenad.
- Vi har jobbat extra och haft praktik båda två hos Bert och Bernt, berättar Daniel. De startade företaget när de var 17 och börjar nu närma sig pensionen så visst har vi funderingar på att ta över, men just nu känns det som att vi behöver lite mer erfarenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om