Lörstad gård i Blackstad är fortfarande ett familjejordbruk, men inte i traditionell mening. Sedan 1999 äger bröderna Magnus och Per Svensson gården, där Per och hans familj bor. Magnus har ansvaret för maskinparken och växtodlingen, Per ansvarar för djuren.
- Lörstad har varit i vår släkt sedan 1959 när farfar och farmor Otto och Agnes Svensson arrenderade gården. Våra föräldrar Rune och Ulla tog över 1963. När de fick möjlighet att köpa gården 1991, som ägdes av dåvarande Assi Domän, gick jag in som delägare tillsammans med pappa, berättar Magnus.
- 1999 gjorde vi en stor rokad inom familjen. Det var då Åsa och jag flyttade in här på stora gården och jag gick in som delägare tillsammans med Magnus, säger Per.
Satsar miljonbelopp
Gården har sedan tidigare genomgått en del förändringar och moderniseringar, bland annat har brödernas pappa Runde Svensson byggt ut ladugården och utökat besättningen i omgångar. Men de 52 kor som finns på Lörstad idag räcker inte för att få lönsamhet.
- Det är snart två år sedan vi på allvar började planera för ett nytt mjölk- och djurstall. Vi åkte runt en del och tittade på hur andra hade gjort och bestämde oss till slut. Ville vi ha kvar verksamheten på gården så var vi tvungna att expandera.
- Det är inte lätt att beräkna ett bygge av den här storleken. Vi har ett bra samarbete med Tjustbygdens sparbank, men när jag ringde och sa att det stannar inte vid 13 miljoner. Det blir 15,5 miljoner istället. Då blev det tyst i luren, ler Per.
Nyaste tekniken
I mitten av april togs det första spadtaget för den byggnad som ska rymma 150 kor och 150 ungdjur och kalvar. Och massor med ny teknik. I oktober ska allt vara klart.
- Det mest intressanta är den självgående utfodringsroboten. Den jobbar dygnet runt, blandar foder och portionerar ut. Den kommunicerar även med mjölkroboten och synkroniserar foderblandningen efter mjölkmängden, berättar Per.
- Med hjälp av aktivitetsmätare på korna så känner roboten även av grad av idissling. Kor idisslar liggande och om en stor del av korna inte ligger ner tillräckligt mycket så ökar roboten halmmängden för att öka idisslingstiden. Idisslingen är viktig för matsmältningen och för kornas välmående och därmed påverkas även mjölkmängden.
Bröderna Svensson satsar på framtiden
Ängar med betande kor, åkrar där säden växer så det knakar och nyslaget gräs. I jordbruksbygden Blackstad finns det fortfarande en levande landsbygd. Detta tack vare de bönder som fortfarande är verksamma. Två av dem storsatsar dessutom.- Det handlar om att vinna eller försvinna. Vi väljer att satsa på en verksamhet som vi kan och tror på, säger Magnus och Per Svensson i Lörstad.
Per och Magnus Svensson driver Lörstad tillsammans sedan 1999. Hanna Danielsson jobbar i ladugården. Det nya mjölkstallet får en yta på nästan 2700 kvadrat och ska rymma 150 kor och lika många ungdjur.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!