Brottsofferjouren brinner för att hjälpa

Att utsättas för ett brott, såväl stort som smått, kan vara något av det värsta en människa kan gå igenom. Som stöd finns Brottsofferjouren, en ideell organisation som brinner för att hjälpa.

Britta Sterneland, Kicki Henningsson och Karin Andrae Bittner på Brottsofferjouren hjälper både brottsoffer och gärningpersonens anhöriga.

Britta Sterneland, Kicki Henningsson och Karin Andrae Bittner på Brottsofferjouren hjälper både brottsoffer och gärningpersonens anhöriga.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-12-22 11:00

Att bevittna eller falla offer för en brottslig handling kan vara både skrämmande, traumatiskt och kränkande. Tiden efteråt kan innefatta polisanmälan, förhör, utredningar och en eventuell rättegång. En tid som många upplever som påfrestande. Men det finns hjälp att få.

– Anledningen till att vi finns är att man märkte att den som fick uppmärksamhet i samband med ett brott var förövaren. Brottsoffret blev bortglömd och fick kanske inte ens veta att åtalet var nedlagt, säger Britta Sterneland, ordförande för Brottsofferjouren i Västervik, Hultsfred och Vimmerby.

Idag, 30 år efter starten, jobbar jouren med att stötta och lyssna på människor som fallit offer för brottsligheten. Totalt finns sju stödpersoner och fyra vittnesstödjare i organisationen.

– Vi får ärenden av polisen efter att ett brottsoffer har anmält och då kontaktar vi dem. Men man kan även ringa direkt till oss om man känner för det. Vi är med hela vägen från en anmälan till att rättväsendet börjar dra igång sin maskin, säger Kicki Henningsson, brottsofferassistent.

En stor del av verksamheten går ut på att stötta vittnen i samband med rättegång. Nu för tiden får jourens vittnesstödjare till och med närvara inne i salen.

– Det kan ju vara en familjemedlem som är tilltalad under en rättegång. Och det är inte speciellt kul. Men idag så är det större fokus på vittnen och det finns ju målsägandebiträden, det är något som har blivit bättre med åren, säger Karin AndraeBittner, vice ordförande.

Hjälper ni även anhöriga till misstänkta gärningspersoner?

– Det har vi faktiskt satt lite extra fokus på senaste tiden. En förälder till ett barn som har begått ett brott måste ju må förfäligt, säger Britta Sterneland.

– Det är en krets som man inte alltid har tänkt på. Jag läste om en kvinna vars man hade blivit gripen misstänkt för mord, och hon hade ingen aning. Vänner drog sig bort efteråt och i en sådan situation är man brottsoffer i allra högsta grad.

Alla stödpersoner inom jouren har genomgått en intern utbildning och lämnat ett tystnadslöfte. Totalt finns över 70 brottsofferjourer i landet som finansieras av bland annat kommunala bidrag.

På frågan om hur trion vill utveckla jouren i framtiden kommer svaret lika snabbt som övertygande.

– Hot mot personer via sociala medier är en ny företeelse för oss. Sånt förekom inte förr och det är en jättestor värld. Där behöver vi utvecklas i framtiden, säger Britta Sterneland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!