Karl-Gunnar, eller KG som han för enkelhetens skull brukar kallas, föddes i mitten av 1940-talet i Ankarsrum, där han växte upp tillsammans med pappa Gunnar, mamma Ingrid och systern Anne-Maj. Pappan, som var konstnärligt lagd, uppmuntrade också barnen till kreativitet.
Bland annat monterade pappan upp en större svart tavla på den ena köksväggen, där de med kritor kunde teckna allt efter behov. Det blev helt enkelt en lek.
KG provade under uppväxtåren även på filmkonsten. Tillsammans med bland annat kamraterna Jüri Miller och Per-Johan Reuterberg gjorde han några ganska avancerade kortfilmer med hjälp av pappans 8 mm filmkamera. Redigeringen fick ske hemma i tvättstugan. Några av dessa filmer har han skänkt till Aktiveum, hembygdsmuseet i Ankarsrum, där man kan se dem om man önskar.
Harald Wiberg
Men det som gjorde att KG alltmer fick upp ögonen för konsten var nog två av pappans kamrater på den tiden, nämligen de kända konstnärerna Harald Wiberg och Erik Reimhult.
- Ett minne jag har från den tiden var när jag fick följa med Harald ut i skogen för att titta på tjädrar och deras spel. Där passade Harald även på att måla en tavla. Att någon så snabbt kunde få fram en så naturtrogen tavla imponerade verkligen på mig, och detta har jag burit med mig hela livet.
Att KG idag i huvudsak inriktar sig på skulpturer tror han bland annat är Eriks Reimhults förtjänst, han var ju känd för sina vackra snidade skulpturer.
- Att jag idag har fastnat för skulpturer av metall kan bero på att jag var kompis och växte upp tillsammans med Mats Gustafsson, som idag är smed till yrket och bland annat då sysslade med konstsmide, säger KG.
Mats hyrde en smedja i Falsterbo utanför Hjorted och eftersom han jobbade mycket ensam där, så tyckte han att det var bra att få en kamrat på platsen.
Köper skrot på loppisar
- Jag hade då ett antal koppargrafikplåtar och funderade på om man kunde göra något av dessa. Och på den vägen är det, skrattar KG och fortsätter:
- Jag brukar besöka loppisar och antikaffärer och om jag hittar något som är defekt, så köper jag det. Jag vill inte gärna använda funktionsdugliga föremål och förstöra. Det är bättre att återvinna det defekta. Jag brukar också använda mig mycket av skrotplåt från gamla tak.
Det mesta av arbetet med klippningen av plåten gör han för hand med hjälp av en plåtsax, då materialet är ganska mjukt.
Efter uppväxten i Ankarsrum började KG arbeta på ATRIO i Västervik som konstnär ihop med arkitekten Lennart Arfwidsson. Tillsammans har de utfört åtskilliga konstnärliga arbeten till bland annat kyrkor. KG och Lennart färgsatte till exempel Ankarsrums kyrka för ett antal år sedan och de två har även gjort några större jobb i både Sankt Olai och Hedvigs kyrkor i Norrköping.
KG har även designat kormattor, bland annat till Sankt Petri kyrka i Västervik. Skissen med färgförslag gjordes i skala 1:1 och skickades till Indien, där anställda arbetare knöt ihop miljoner knutar till just denna matta.
Till Marieborgskyrkan i Västervik tillverkade KG en dopfunt i koppar i tre plan, där vattnet rinner ner i en skål från den översta avsatsen. Ett verk han kallar Livets källa.
Kyrkfönster
KG arbetar också mycket med blyinfattade fönster. Han har bland annat utformat koggen/kyrkans skepp på fönster till gravkapellet på Gamla kyrkogården i Västervik. Fönsterarbeten har han utfört på ett flertal kyrkor i landet. Nyligen skickade han in ett förslag till blyinfattat altarfönster till Lötenkyrkan i Uppsala.
- Som förebild, vad gäller konstglas, har jag nog Bertil Vallien, menar KG, men en som jag jobbat mycket ihop med är Winfred Bayer, tysk glaskonstnär från Tranås.
Men KG arbetar gärna också med andra former av konst. Bland annat besökte han förr Lennart Glemme, som då bodde i Tyskland, och såg ett stort antal konstutställningar.
Så att måla med olja är inte KG främmande för. Han äger också en grafikpress och har sålt över 100 bilder till bland annat Kanada.
Utställningar
Vad gäller utställningar finns och har KG funnits representerad på många platser i Sverige och länder som Tyskland, Lettland, Brasilien, Japan, USA och Spanien.
Offentliga arbeten har han utfört runt om i Sverige på ett närmare 70-tal ställen. Vill man se hans offentliga konst i Västervikstrakten kan man bland annat besöka olika avdelningar på sjukhuset, ett antal skolor, äldreboenden och kyrkor eller hembygdsmuseet Aktiveum i Ankarsrum.
På Sommarsalongen i Västervik har han funnits med samtliga år mellan 1987-2007.
Det är som synes många grenar KG sysslar med inom konsten, även om arbetet med metallföremål blivit just hans gebit.
- Jag tycker metall är så fantastiskt roligt. Det är dessutom en udda grej som jag är ganska ensam om, avslutar han.