Ambulansen i norra länet har inlett samarbete med Sjöfartsverket för att kunna förkorta transporttiderna vid olyckor i skärgården. Det anser Gudrun Brunegård är bra, men det räcker inte.
– En läkarbemannad ambulanshelikopter i vår region skulle förlänga liv och genom snabb behandling minska bestående skador efter en allvarlig olycka, stroke eller annan akut sjukdom.
Hon säger att den artikel som publicerades i Västerviks-Posten bekräftar att ambulanspersonalen är medvetna om detta.
– Det är tragiskt att den politiska ledningen fortsätter att blunda för problemet, så att professionen tvingas söka andrahandslösningar.
Hon anser att Sjöfartsverkets helikopter inte kan jämföras med en ambulanshelikopter.
– En ambulanshelikopter är en flygande intensivvårdsavdelning, bemannad med specialistläkare och intensivvårdssjuksköterska. Samarbetet med Sjöfartsverket är bra, men kan inte ses som någonting annat än en nödlösning.
Kostnaden hämtas igen
Gudrun Brunegård säger att flera utredningar, både nationellt och i olika regioner i landet visar att kostnaden för läkarbemannad ambulanshelikopter hämtas igen genom förkortade vårdtider.
– Det ger snabbare behandling, snabbare rehabilitering vilket leder till snabbare återgång till arbetet. Ett tydligt exempel på det är stroke där varje förlorad minut innebär fler förlorade hjärnceller.
Hon pekar på att det finns möjlighet att samarbeta med sjukvårdsregioner och kunna dra nytta av deras erfarenheter vid upphandlingar.
– Nu hoppas jag att Anders Henriksson (S) tar sitt förnuft till fånga när förstudien kommer upp på sjukvårdsregionens bord om några veckor, så att man kan börja planera för jämlik vård för våra invånare och besökare, säger Gudrun Brunegård.