(C)-politiker invigde nya fågeltornet

Under lördagen var det invigning av det nya natur- och kulturområdet Hermanstorp-Källsåker strax utanför Västervik.

Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust fågelklubb, hoppas att skolorna ska ta chansen och besöka det nya fågeltornet.

Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust fågelklubb, hoppas att skolorna ska ta chansen och besöka det nya fågeltornet.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-10-06 21:00

Det var många naturintresserade som redan vid nio på morgonen tog sig ut till Kejserslund för att vara med när bandet till det splitter nya fågeltornet skulle klippas. Saxen höll Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Projekten som ingår i Natur- och kulturområdet Hermanstorp-Källsåker är flera; våtmark med fosforfällor för att förhindra näringsläckage från lantbruk, kulturstigar i bronsåldermiljö och fågeltorn.

– Allt är inte klart, men väsentliga delar och det känns hedrande att inviga i dag. Det är många som har varit med och arbetat med detta, sade Conny Tyrberg.

Själva fågeltornet är två våningar högt och Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust fågelklubb, var nöjd med stabiliteten. Det stod helt still trots att både under- och övervåning snabbt fylldes av ivriga besökare.

– Ett fågeltorn får inte svaja eftersom det blir svårt att titta genom tubkikare då. Det är stort nog för en hel skolklass och vi hoppas att många ska hitta ut hit.

Han säger att klubben haft det här området i åtanke som fågellokal i många år. På fälten samlas flyttfåglar och på våren när det svämmar över är det perfekt för simfåglar.

– Nu när kommunen har satsat på våtmark och kulturområde har vi kunnat förena våra intressen och det har blivit som ett lyckligt äktenskap. Även lantbruken är viktiga med sina nötkreatur. De trampar ner och i gyttjan hittar fåglarna mat.

Senare under dagen invigdes även natur- och kulturområdet vid Hermanstorp.

Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, klippte bandet.
Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, klippte bandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!