Lokala Swiss café avvecklas: "Varit ett tufft år"

Efter ungefär ett år av caféverksamhet avvecklas nu Swiss café. Det är schweizaren Sibylle Reusser och hennes 24-årige son Sven Reusser som tillsammans drivit cafét på Storgatan i Västervik.

När Sven återvänder hem är tanken att söka jobb – helst vill han arbeta i en matbutik. Sibylle arbetar idag inom hemtjänsten och drömmer om att någon gång öppna ett sommarcafé hemma i huset utanför Odensvi.

När Sven återvänder hem är tanken att söka jobb – helst vill han arbeta i en matbutik. Sibylle arbetar idag inom hemtjänsten och drömmer om att någon gång öppna ett sommarcafé hemma i huset utanför Odensvi.

Foto: Victoria Essenholm

Västervik2022-02-09 09:57

På grund av pandemin var det svårt att hitta ett jobb i Schweiz, vilket gjorde att Sven packade ihop sina saker och flyttade till Sverige 2021. Att han hamnade i just Västervik beror på att hans föräldrar bor här sedan tre år tillbaka. 

– Jag kommer från en storstad och har haft svårt att komma in i livet här. Det har varit ensamt och svårt att hitta nya vänner, säger Sven.

Ensamheten och bristen på umgänge gjorde att hemlängtan blev alltför stark och Sven har därför beslutat att flytta tillbaka till Schweiz igen.

– Vi tänkte att det skulle vara passande för honom att arbeta på café här, eftersom det är ett socialt arbete i vilket man vanligtvis träffar mycket människor, men det blev inte riktigt som vi först tänkte. Jag förstår att han vill åka tillbaka, säger Sibylle.

Hon berättar även att det varit tufft med caféet i och med att det senaste året inte genererat i några större vinster.

–Det kan nog vara svårare att driva något om man inte är härifrån, eftersom vi inte har några kontakter i Västervik sedan tidigare.

Cafét kommer fortsätta drivas gemensamt av Sibylle och Sven tills dess att det säljs eller att Sven väljer att flytta. Om de inte hinner avveckla verksamheten innan han lämnar Sverige kommer Sibylle driva stället på egen hand.

– Det har varit ett bra år trots allt. Jag har börjat lära mig svenska och fått nya erfarenheter i och med jobbet här på caféet, säger Sven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!