Centerkritik mot miljonstödet till VIK

När frågan om att bevilja ett extra ordinärt bidrag till VIK togs upp i kommunstyrelsen förra veckan avstod centerpartiet från att rösta. - Vi kan inte gå med på det här, säger Conny Tyrberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

"Det är andra gången på fyra månader som det kommer fram att VIK saknar pengar" säger Conny Tyrberg.

"Det är andra gången på fyra månader som det kommer fram att VIK saknar pengar" säger Conny Tyrberg.

Foto:

Västervik2018-05-02 06:54

Det var en oenig kommunstyrelse som i förra veckan beslutade att stötta Västerviks Ishockeyklubb med en miljon kronor. Pengarna ska gå till föreningens ungdomsverksamhet. Kommunstyrelsen gav även förvaltningen i uppdrag att se över kommunens samtliga föreningar som bedriver ungdomsverksamhet.

- Syftet med det är att se om det finns fler föreningar som har stora problem och om vi har möjlighet att stötta även dem, sa Tomas Kronståhl, kommunstyrelsens ordförande.

"Svårt att försvara"

Centerpartiet valde att lägga ner sin röst, av flera anledningar enligt Conny Tyrberg.

- Det är andra gången på fyra månader som det kommer fram att VIK saknar pengar. Det är den ena anledningen, säger Conny Tyrberg.

Den andra anledningen är att han tänker på övriga föreningar i kommunen.

- Det är svårt att försvara mot övrigt föreningsliv att en annan förening får ett så kraftigt och stort bidrag.

Beslutet blev att man även ska se över övrigt föreningsliv och deras ungdomsverksamhet, vad säger du om det?

- Det vet jag inte vad det syftar till. Vi tog en föreningspolicy förra året och den gör man ingen ändring i. Jag tror mer det handlar om att man vill myllra effekten av beslutet utåt. Jag vet inte hur de har tänkt men för mig finns det inget bärande skäl. Vi kan inte gå med på det här.

Anna Bodjo (MP) var inne på samma spår. Hennes parti hade dock inte möjlighet att delta i mötet där beslutet togs.

- Vi tycker inte att det är hållbart att ge bidrag till en förening när det är kris. Man måste ha långsiktighet i ekonomin på något sätt, sa hon till vår tidning förra veckan.

Conny Tyrberg (C) står inte bakom beslutet att ge VIK en miljon kronor i extraordinärt bidrag. . Foto: Ellinor Harrysson
Conny Tyrberg (C) står inte bakom beslutet att ge VIK en miljon kronor i extraordinärt bidrag. . Foto: Ellinor Harrysson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om