Chefsläkaren på sjukhuset: "Det är jättepressat"

Trots vaccineringskampanjen fortsätter svårt sjuka att komma in till sjukhusen. Anna Michaëlsson på Västerviks sjukhus beskriver läget som jättepressat.

Anna Michaëlsson, chefsläkare på Västerviks sjukhus.

Anna Michaëlsson, chefsläkare på Västerviks sjukhus.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-04-20 09:46

Igår kom nyheten att Region Kalmar tvingats föra över en patient för intensivvård till en annan region på grund av platsbrist. Under lång tid var det tvärtom så att Region Kalmar var ett län med kapacitet att ta emot patienter från andra delar av landet, nu har det alltså svängt.

Intensivvården av covidpatienter har under hösten och våren i första hand bedrivits på länssjukhuset i Kalmar.

– I Västervik har vi istället tagit operationer som annars skulle ha gjort i Kalmar eller Oskarshamn. Sedan händer det att intensivvårdsavdelningen här får ta enstaka covidpatienter, säger chefsläkare Anna Michaëlsson.

Fördelningen betyder inte att sjukhuset i Västervik inte pressats av pandemin. På sjukhuset vårdas covidpatienter som inte behöver intensivvård. När man skapade covidavdelningen med åtta vårdplatser, minskade antalet platser på medicinavdelningen. Det har gett svallvågor. När medicinpatienterna är många får de läggas in på andra avdelningar.

Det betyder att pandemin sätter sin prägel på sjukhusets alla avdelningar.

– Det är nog många som börjar bli trötta nu, säger Anna Michaëlsson.

Hon sätter hoppet till att covidvaccinet ska få pandemin att mattas av. Vaccinet har redan satt spår i form av minskade dödstal, men belastningen på vården har inte minskat.

– Patienterna fortsätter att komma in. De är i alla åldersgrupper, och det är framförallt män som kommer in, säger Anna Michaëlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!