Christel och Magnus är engagerade öbor

Magnus och Christel Alvarsson bor i Christels föräldrahem på Björkö i Loftahammars skärgård. Han jobbar på gården, med ansvar för skogen och djuren. Hon arbetar som sjuksköterska i Västervik, och ser det som en självklarhet att engagera sig politiskt. - Frågor som rör svensk mat och landsbygden ligger oss varmt om hjärtat.

Christel och Magnus Alvarsson har bott på Björkö gård sedan 1998, i huset där Christel växt upp. Sedan 2007 äger de gården. Taxen heter Babsan, jaktlabradorerna Ixa och Xavi. Foto: Lena Dahlberg

Christel och Magnus Alvarsson har bott på Björkö gård sedan 1998, i huset där Christel växt upp. Sedan 2007 äger de gården. Taxen heter Babsan, jaktlabradorerna Ixa och Xavi. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-01-06 16:00

Jaktintresset i familjen Alvarsson är stort och med jämna mellanrum bjuder paret in vänner till jakt på Björkö. Förmiddagens jakt gav en dovhjortskalv, sedan blir det korvgrillning och kaffepaus på altanen på Björkö gård innan eftermiddagsjakten tar vid.

Christel Alvarsson är uppvuxen på gården, som äldst av tre systrar.

- När jag skulle börja på Gamlebygymnasiet, eller Valstadskolan som den hette då, flyttade jag in till Gamleby. Magnus och jag träffades på skolan.

Efter gymnasiet arbetade Christel på olika gårdar innan hon och Magnus bestämde sig för att flytta tillbaka till Björkö i Loftahammars skärgård 1998.

- Mina föräldrar, Alf och Mona, byggde ett nytt hus då, så Magnus och jag kunde flytta in i det gamla. Från år 2000 arrenderade vi gården och 2007 köpte vi den.

Björkö gård äger nästan hela ön, 289 hektar av 300 möjliga närmare bestämt. Varav 180 hektar är produktiv skogsmark. På gården finns ett 30-tal dikor vintertid, sommartid är det ett 70-tal djur som betar såväl Björkö som Vinö Kalv, Stora Rätö, Horsö och Lindholmen. Viktiga naturvårdare eftersom de håller öarna öppna, till glädje för såväl fastboende som fritidsboende.

- Betas inte öarna växer de igen, och då kommer det inga turister, säger Magnus Alvarsson.

För längre sedan har det funnits mjölkproduktion på Björkö, något som upphörde i början av 1970-talet.

- Min farfar Alvar Jacobsson hade mjölkkor, men när pappa Alf tog över sadlade han om till dikor istället, säger Christel.

Magnus Alvarsson har även han rötterna inom lantbruket.

- Jag kommer från Mulestad i Odensvi. Det är ingen större skillnad att bo på Björkö jämfört med min föräldragård, det känns nästan mer centralt här. Vi har bara tio minuter in till affären i Loftahammar.

Christel och Magnus enas om att det inte är något större problem att bo på Björkö, inte ens vintertid.

- Det värsta som kan hända är att vara på fastlandet och inte kunna ta sig över till ön. Men det är ytterst sällan det händer. Och barnen har nästan utan undantag tagit sig till skolan, det är inte ofta de varit hemma på grund av vädret.

Magnus och Christel har tre döttrar, som vuxit upp på Björkö. Under gymnasieåren bodde de i Västervik.

- Tvillingarna är 22 år. Rebecka läser internationell marknadsföring och företagsekonomi på Mälardalens högskola i Västerås och Mikaela läser på läkarprogrammet i Linköping. Jennifer, som är 20, är aupair i Surrey söder om London.

Det är Magnus ansvar att sköta gården och djuren. Christel jobbar som sjuksköterska inom barn- och ungdomspsykiatrin i Västervik sedan 2008. Hon är också engagerad inom politiken där hon sitter som ledamot för Centerpartiet i landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige och i folkhögskolestyrelsen.

- Jag känner att man måste engagera sig, inte bara sitta hemma utan verkligen försöka göra något. Jag har ett stort samhällsintresse, något jag fått med mig från barnsben och från studierna på folkhögskolan i Gamleby.

- Det ger faktiskt mer energi än vad det tar, säger Christel som svar på hur hon hinner och orkar.

Paret bedriver även fisketurism under vår och höst, där polacker, tyskar och tjecker är återkommande gäster.

Jakt är ett stort intresse i familjen Alvarsson. Styrkta av korv och kaffe beger sig gänget ut med fyrhjulingen för ett eftermiddagspass.
Jakt är ett stort intresse i familjen Alvarsson. Styrkta av korv och kaffe beger sig gänget ut med fyrhjulingen för ett eftermiddagspass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om