Christian hade nästan förlorat hoppet

Det är svårt att tro att Christian Meijer faktiskt trodde att han skulle dö för bara ett par år sedan. Vältränad som han är, med drygt 400 träningstimmar på cykel under 2016. Att han dessutom har stomi tycks inte bekymra honom det minsta.

Familjen har varit ett stort stöd för Christian Meijer. Vilket förstås är en förutsättning med 400 träningstimmar per år. Nu har han även Atlas som hänger med på en del av löppassen.

Familjen har varit ett stort stöd för Christian Meijer. Vilket förstås är en förutsättning med 400 träningstimmar per år. Nu har han även Atlas som hänger med på en del av löppassen.

Foto:

Västervik2017-01-16 15:00

2009 var året när allt hände. Christian Meijer hade nyligen köpt hus i Västervik tillsammans med sin sambo Caroline, som var gravid med parets första barn. I den vevan blev Christian arbetslös. Och dessutom sjuk med diarré under flera veckor.

- Det visade sig att jag hade en kronisk tarmsjukdom, Crohns sjukdom. Jag var 23 år, skulle bli pappa om en månad och höll på att renovera vårt hus. Det var inte roligt.

Han säger att han blev hyfsat bra tack vare mediciner, men sjukdomen fanns där hela tiden och läkarna fortsatte att prova sig fram med flera olika mediciner.

- Så där höll det på konstant under tre års tid. Jag la ner styrketräningen, men fortsatte jobba.

2010 startade Christian företaget ACT M & B AB tillsammans med sin pappa och bror. Ett arbete som innebar att han veckopendlade.

- Jag ville inte vara sjukskriven. Ville inte att sjukdomen skulle bestämma över mig.

Hösten 2012 var han riktigt dålig, tarmen var som ett enda inflammerat sår. I december det året var en stomioperation oundviklig. En avlastningsstomi så att tjocktarmen skulle få läka ut.

Cancerbesked

Men det blev inte bättre. Istället blev 2013 ett ännu sämre år, problem med tarmen fortsatte nämligen trots avlastningsstomi.

- Jag struntade till slut i läkarna. Sjukvården hade lovat så mycket men inget hade hjälpt.

I december 2013 fick Christian Meijer åka akut till sjukhuset på grund av tryck över bröstet.

- Men de hittade inget, trots att jag kände att det var något konstigt.

Efter en vecka fick han åka in igen, med samma resultat. Dagen efter togs dock en röntgen, som visade förändringar på lungorna. Och för första gången sjukskrev sig Christian.

- Efter en kompletterande undersökning visade det sig att jag hade "bollar" i storleken fem till 20 millimeter spridda över båda lungorna. Läkarna trodde det var cancer.

Kanske sista julen

För Caroline och Christian var tiden som följde hemsk.

- Jag kunde inte titta på Christan utan att börja gråta, bekräftar Caroline.

- Läkarna gav oss inget hopp och vi planerade i stort sett för hans begravning.

Men läkarna kunde aldrig fastställa någon cancerdiagnos, de hade aldrig sett något liknande.

- Jag undersöktes även i Linköping. Men utan diagnos. Däremot punkterade de ena lungan på mig.

Läkarna i Linköping ville inte släppa hem Christian över jul, men han ville inte tillbringa sin kanske sista julafton på sjukhus.

- Jag var hemma på julaftonskvällen, men var ledsen och hade mycket ångest. Jag trodde att allt det jag såg omkring mig skulle jag förlora.

Stopp i tarmen

Under tiden som lungsjukdomen härjade pågick tarmsjukdomen parallellt, men Christian säger att han inte minns något av den eftersom han var så dålig.

Men i januari 2014 kom en ljuspunkt. En undersökning i Linköping visade att det inte var cancer i lungorna utan inflammationshärdar. Ungefär likadana som fanns i tarmen.

- Det var verkligen ett skönt besked.

"Bollarna" i lungorna läkte så småningom ut, men då gjorde sig tarmen påmind igen. I mars 2014 fick Christian hög feber och kräkningar och åkte in akut till Västerviks sjukhus.

- Läkarna bestämde sig för då för att ta bort tjocktarmen.

Efter operationen följde en rad komplikationer.

- Jag kräktes mycket och hade ont i magen, det kändes som att det var stopp. Men läkarna lyssnade inte. Det tog tre veckor innan de gjorde en röntgen och såg att det faktiskt var stopp.

Sedan följde ytterligare en operation, men den här gången kände han att det stämde i magen när han vaknade upp.

Efter det började Christian Meijers återhämtning.

Fastnade för cykel

I juni 2014 kunde han börja jobba igen. Paret flyttade från Västervik till hus i Ankarsrum, mycket för att få en nystart och för att vara nära familjen.

- Den sommaren dök det upp en engelsman på Facebook. Han hade nästan samma sjukdomshistoria som jag, men var väldigt vältränad. Jag blev inspirerad och köpte en mountainbike.

- Det tog inte lång tid innan jag var fast.

Och där börjar en helt annan historia, skulle man kunna säga. Från att ha varit sjuk i 4,5 år, med både tarmsjukdom och lungsjukdom, har de 2,5 senaste åren präglats av friskhet och fokus på träning och mat.

- Mitt första cykellopp var i september 2014, sex mil i Tjustrampet. Efter bara fyra veckor på cykel... Tiden blev därefter, tre timmar och 15 minuter. Med tanke på min historia så var det väl okej, men i höstas cyklade jag på två timmar och fem minuter.

Siktar på Ironman

Och fler lopp har det blivit, där det längsta är Cykelvasans nio mil 2015 och 2016.

- Jag är väldigt peppad över att ha en kropp som fungerar att det över huvud taget går.

Sedan ett år tillbaka har Christian Meijer tävlingslicens. Han har startat i tävlingsklass under såväl Cykelvasan som Lidingöloppet.

- Nu har jag anmält mig till Långloppscupen, med nio deltävlingar. Jag siktar på topp tio i klassen H30, även om det kanske är att sticka ut hakan.

Lungorna är läkta, men han har stomi för resten av livet.

- Jag tänker så här: fungerar det att träna så hårt som jag gör så går det nog bra.

Men Christian tänker inte stanna vid att vara tävlingscyklist, något Caroline passade på att viska till tomten.

- Jag fick en crawlkurs i julklapp. Nu tar jag sikte på en Ironman.

Christian Meijer fick Crohns sjukdom 2009, som han haft mycket besvär av ända tills han opererades för snart tre år sedan och fick en stomi. Däremellan har han även haft misstänkt lungcancer, och en rad andra komplikationer. Tack vare cykelträningen är han på banan igen sedan 2,5 år tillbaka. Foto: Lena Dahlberg
Christian Meijer fick Crohns sjukdom 2009, som han haft mycket besvär av ända tills han opererades för snart tre år sedan och fick en stomi. Däremellan har han även haft misstänkt lungcancer, och en rad andra komplikationer. Tack vare cykelträningen är han på banan igen sedan 2,5 år tillbaka. Foto: Lena Dahlberg
Fakta: Christian Meijer

Ålder: 31
Bor: Ankarsrum
Familj: Gift med Caroline, barnen Felicia, 7, Lovisa, 5 och Devin, 1,5
Gör: Driver företaget ACT M & B AB tillsammans med sin pappa och bror
Fritiden: Handlar till största delen om att cykla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om