"Civilsamhället gör ovärderliga insatser"

Under sommaren 2018 ska en ny integrationsstrategi beslutas av kommunen. Nu har Södra Tjust pastorat lämnat sitt remissvar.

Västervik2018-05-03 00:00

Svenska kyrkan och Södra Tjust pastorat har under lång tid arbetat aktivt med att möta människor som har behov av att integreras i det svenska samhället. De ser det som värdefullt att kommunen nu arbetar med en integrationsstrategi och ställer sig i huvudsak bakom det förslag som skickats på remiss, man anser dock att vikten av samverkan med civilsamhället bör förtydligas och fördjupas. Även språkinlärningen utanför SFI bör lyftas fram ytterligare, menar kyrkan.

- Man bör betona civilsamhällets roll ytterligare. Här görs ovärderliga insatser av föreningar, organisationer och enskilda.

Integrationsstrategin ska berätta hur kommunen tillsammans ska arbeta för att främja integration.

- Vi vill skapa förutsättningar för ett inkluderande mottagande. Varje människa ska tas tillvara som en resurs. Detta skapar en mångfald som i sin tur ska bidra till vår utveckling.

I början av 2018 fick medborgarna i kommunen tycka till om integration. Det gjordes genom en utställning som flyttade runt till olika orter i kommunen under två månader samt digitalt på kommunens webb.

- Totalt har vi fått in 61 förslag på hur vi tillsammans kan jobba för ett samhälle där alla får chans att vara delaktiga. De förslag som kommit in har framförallt fokus på social sammanhållning, men också på utrikesfödda väg till arbete och språkutveckling.

Integrationsstrategin beräknas vara beslutad av kommunfullmäktige efter sommaren 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om