Claes är inne på sin fjärde njure

Varje år kan patienter som fått en njursjukdom få veta mer om sin sjukdom på informationsträffar på Västerviks sjukhus. – Det här är en hjälp och man träffar folk som är i samma situation, säger Claes Molldén.

Information och vetskapne om att man inte är ensam med sin sjukdom är viktigt, menar Malin Gunneheim, Claes Molldén och Maria Johansson.

Information och vetskapne om att man inte är ensam med sin sjukdom är viktigt, menar Malin Gunneheim, Claes Molldén och Maria Johansson.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-03-31 08:00

Njur- och dialysmottagningen på Västerviks sjukhus ligger på sjunde våningen. Hit kommer patienter som är njursjuka och deras anhöriga. Vissa patienter går på dialys för att rena blodet från slaggprodukter som samlas när njurarna inte längre fungerar som de ska. Andra har återkommande uppföljning.

En av fyra svenskar har nedsatt funktion i njurarna, utan att för den delen vara märkbart sjuka. Det säger Claes Molldén. Han är ordförande i Kalmar läns njurförening, som bildades för ungefär ett år sedan.

– Ibland märks det inte förrän man har väldigt låg funktion i njurarna, säger han.

När man blir sjuk är information viktigt, men inte alltid så lätt att ta till sig. Det kan Claes Molldén själv vittna om. Nu är han frisk, men har genomgått två njurtransplantationer under åren. Han är faktiskt inne på sin fjärde njure, om man får uttrycka det så.

– När man får ett besked om att man är njursjuk blir allt svart och man ser allt det värsta framför sig. När jag fick mitt besked tog jag inte in det, insikten om att jag var sjuk drabbade mig när jag handlade på Coop i Kalmar lite senare. Det blev en svart tunnel, utan något ljus alls i slutet.

– Men det finns så klart hopp, och det finns hjälp att få, säger han.

Kunskapen om sin sjukdom och om njursvikt är viktig, särskilt för dem som drabbats men även för anhöriga. Det är också därför som man ordnar informationsträffar för de som fått ett njursjukdomsbesked. Förut kallades det "Njurskola". Maria Johansson och Malin Gunneheim är sjuksköterskor på njurmottagningen. De är två av dem som håller i träffarna.

– Liknande informationsträffar har funnits länge men vi har ändrat innehållet under åren, säger Malin Gunneheim.

– Det är ett erbjudande från vår sida, det är självfallet frivilligt att komma eller inte. Men vi vet att de är viktiga, säger Maria Johansson.

På träffarna kan man få veta mer om sin sjukdom och om hur njurarna fungera. Men även få veta mer om hur man kan hjälpa sig själv under sjukdomsperioderna. Meningen är att patienter och anhöriga ska få större förståelse för sjukdomen. Träffarna brukar vara uppskattade.

– Vi bjuder in flera professioner inom vården. För motion, kost och andra funktioner är viktiga för att undvika snabb försämring, säger Maria Johansson.

– Det här är en hjälp och man träffar folk som är i samma situation. Det är viktigt att veta att man inte är ensam i det här, och att det finns hopp, säger Claes Molldén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!