KaBom tittar storögt på när Mike stoppar ner en blå näsduk i den knutna handen och istället dra fram en röd. Eller när Mike plötsligt tar tag i en av KaBoms såpbubblor och stoppar den i fickan. Lika fascinerad är Maja Norell som precis avslutat den "stickskola" hon gått på hos lekterapin. Clownerna är spännande och knasiga på samma gång där de spelar, sjunger och gör tricks.
Showen och samspelet mellan clownerna fortsätter med än det ena tricket, än det andra. Även Majas mamma Linda blir inblandad, och varken personal eller besökare hinner med när det gäller Mikes fingerfärdighet.
- Tack för att du gjorde mamma Linda frisk i foten, säger KaBom till en i hast inkallad läkare.
I det spontana showandet går ingen säker. Och personalen rycker gärna in och lyssnar med stetoskop eller delar ut plåster till såväl skadade clowner som föräldrar.
Mike, Mikael Lovestedt, och KaBom, Martin Ibohm, driver Clownlabbet. De kommer från Kalmar och besöker sjukhusen i Kalmar, Växjö och Västervik.
- Jag har varit sjukhusclown på barnavdelningen i Kalmar sedan 2002. I Växjö sedan 2008 och i Västervik sedan 2013, säger Mikael Lovestedt som är trollkarl och magiker på heltid sedan drygt 20 år tillbaka.
Martin Ibohm har arbetat som sjukhusclown i Malmö sedan 2008 och är även skådespelare och musiker. 2015 startade de Clownlabbet.
- Vi är en ideell förening som själva söker bidrag för att kunna göra de här besöken på sjukhusen. Tidigare var det de olika lekterapierna som fick söka medel för att ta in clowner.
Mike och KaBom besöker Västerviks sjukhus en gång i månaden. Större delen av tiden är de på barn- och ungdomsavdelningen, men det händer att de tar en sväng till huvudentrén också. Showar en stund för besökare eller gör ett spontant framträdande med en förbipasserande läkare.
Att använda humor och skratt, drömmar och fantasi, som ett sätt att glömma sjukdomar och annat som inte är så kul det är ett bra sätt att förgylla vardagen på för de barn och ungdomar som befinner sig på sjukhuset. Men även föräldrarna mår bra av att se sina barn skratta och förundras. Och clownbesöken är minst lika uppskattade av personalen.
- Det viktiga är det individuella mötet med barnet och föräldrarna. Att vara lyhörd men också att kunna vara spontan, säger Mikael Lovestedt.
- Men vi fungerar också som personalvård, vårt besök blir ett avbrott i vardagen även för dem, säger Martin Ibohm.