Coronavården i Västervik fördelas på flera avdelningar

En omställning för vård av covidsjuka på Västerviks sjukhus har lett till oenighet mellan Vårdförbundet och sjukhusledningen.

Coronavården fördelas sedan slutet av augusti på flera av sjukhusets avdelningar. Nytt är dock att man på medicinkliniken nu vårdar samtliga covidsjuka patienter på avdelning fem.

Coronavården fördelas sedan slutet av augusti på flera av sjukhusets avdelningar. Nytt är dock att man på medicinkliniken nu vårdar samtliga covidsjuka patienter på avdelning fem.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Västervik2020-11-13 15:53

Från Vårdförbundets sida oroar man sig både för patientsäkerheten och arbetsmiljön för medlemmarna, när vården av covidsjuka inte längre ska ske på kirurgens avdelning två, som i våras, utan på medicinklinikens avdelning fem.

– Från fackets sida överväger vi skyddsstopp, säger Jacob Hoffsten, huvudskyddsombud på Vårdförbundet vid Västerviks sjukhus.

Han menar att möjligheterna att bedriva enskild och isolerad vård är betydligt bättre på den modernare avdelning två än på avdelning fem.

– Däremot är vi nog ense med arbetsgivaren om att personalen på medicinkliniken är den som är bäst lämpad att vårda covidpatienter. Men personalen går att flytta, säger Hoffsten.

Vidare anser man att omställningen inte förberetts på ett korrekt sätt.

– Vi har inte fått tillfredsställande information och frågan har inte MBL-förhandlats. Vi fick detta i knät som ett fullbordat faktum häromdagen, säger han. 

Hjalmar Åselius är basenhetschef för medicinkliniken och han poängterar att covidpatienter inte har vårdats på en enda enskild avdelning sedan i slutet av augusti.

– Under våren vårdades alla patienter med covid-19 på avdelning två. Det påverkade hela vårdapparaten och det var inte ett rationellt sätt att arbeta på, så här i efterhand, säger han.

– Har man exempelvis ett benbrott samt är covidpositiv vårdas man i dag på ortopeden, och har man en lungsjukdom och är covidpositiv så vårdas man på medicinkliniken. Man vårdas alltså där vanan och kompetensen finns. Men patienten isoleras och vårdpersonalen bär skyddsutrustning i all kontakt med patienten.

Enligt Åselius har informationen om omstruktureringen gått ut till alla berörda. 

– Sjukhusrådet fattade beslut om det nya arbetssättet i augusti. 

– Det enda som är nytt är att vi på medicinkliniken, som består av avdelning fyra, fem och sex, nu kommer att vårda samtliga covidpatienter på avdelning fem. Detta är den bästa lösningen, den mest rationella, just på medicinkliniken.

Vad säger du om fackförbundets oro för sämre patientsäkerhet och sämre säkerhet i arbetsmiljön?

– Jag menar att farhågorna gällande patientsäkerheten är helt grundlösa. Och ur arbetsmiljösynpunkt är det säkert att arbeta på avdelning fem. Där vet man att patienterna är covidpositiva och man vet hur man skyddar sig.

Varför har omstruktureringen inte MBL-förhandlats innan den trädde i kraft i dag, fredag? Scenariot med ökad smittspridning måste väl ha funnits med i beräkningen sedan länge?

– Vi hade en MBL-förhandling om det här i dag (läs fredag), där Kommunal, Vision och läkarförbundet var närvarande och eniga. Vårdförbundet hade däremot förhinder.

Hoffsten igen:

– Vi kallades till förhandling i går kväll (läs torsdag), efter att vi påpekat för arbetsgivarsidan att det inte hållits någon.

– Normalt sett genomförs inte förhandlingar med så kort varsel. Man ska få tid på sig att sätta sig in i materialet och förbereda sig inför förhandlingen. Vi tackade nej eftersom vi ansåg att vi, utifrån de här förutsättningarna, inte hade en rimlig chans att företräda våra medlemmar. 

– Normalt sett genomför man också MBL-förhandlingar innan besluten verkställs, inte efteråt.

Men med tanke på den särskilda situationen med ökad smittspridning – kan det inte vara så att beslut måste fattas snabbare än i normalläget?

– Jo. Men arbetsgivaren har haft tid på sig. Vetskapen om en eventuellt ökad smittspridning har funnits där länge, säger Hoffsten.

Hjalmar Åselius, basenhetschef för medicinkliniken, tycker att Vårdförbundet borde ha prioriterat att vara med vid fredagens MBL-förhandlingar.
Hjalmar Åselius, basenhetschef för medicinkliniken, tycker att Vårdförbundet borde ha prioriterat att vara med vid fredagens MBL-förhandlingar.
Medbestämmandelagen

Medbestämmandelagen, MBL, handlar om de anställdas rätt till medinflytande på arbetsplatserna. Det innebär att om arbetsgivaren har kollektivavtal, har de fackliga organisationerna rätt till information om verksamheten.

Arbetsgivaren är också skyldig att förhandla med facket före beslut om att förändra verksamheten eller om att ändra förhållanden för enskilda arbetstagare.

Källa: Fackförbundet Vision (Vision.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!