Glädjebeskedet: Nu stängs Västerviks covidavdelning

Under onsdagen återgår medicinavdelning 5 på Västerviks sjukhus, som hittills fungerat som covidavdelning, till ordinarie verksamhet.

Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus.

Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-05-26 09:09

Anledningen är att de patienter som nu vårdas för covid-19 inte är smittsamma. 

– Den senaste veckan har vi inte haft några covidpatienter som är smittsamma. Även om de insjuknat i covid-19 så vårdas de istället för andra komplikationer, förklarar Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus. 

Det följer den övergripande trenden i Region Kalmar, att allt färre behöver sjukhusvård efter att ha insjuknat i covid-19. 

Den 1 maj bekräftades 180 nya sjukdomsfall i länet, varav 20 i Västervik. Under onsdagen hade smittspridningen minskat till totalt 93 nya fall i länet, varav 5 i Västervik. På länets tre sjukhus hade antalet som behövde sjukhusvård sjunkit från 43 personer den 1 maj, till 11 personer under onsdagen.

– Vi ser den här trenden, att patienterna minskar, sedan ett bra tag tillbaka. Det är verkligen glädjande, peppar peppar. 

Avdelning 5 har använts som covidavdelning sedan november 2020. I vanliga fall har avdelningen 16 vårdplatser, men när avdelningen används för vård av covidsjuka har det funnits 8 vårdplatser.

Kan man fortfarande få vård för covid-19 i Västervik? 

– Jo absolut, skulle det komma smittsamma covidpatienter så vårdar vi de på isoleringsrum precis som tidigare, precis som vi vårdar andra patienter med smittsamma sjukdomar. 

– Kanske blir det i första hand på avdelning 5, och vi kan ju ställa tillbaka den här omställningen, men vi måste anpassa vården efter den situation som råder, säger Michaëlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!