Covidvarningen: Medelålders personer kan bli däckade

Just nu pekar smittkurvan för coronaviruset neråt i Kalmar län. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin varnar för att viruset ändå kan slå hårt mot arbetsplatser.

Smittskyddsläkare Lisa Labbe Sandelin säger att de senaste veckorna har smittspridningen avtagit något i länet.

Smittskyddsläkare Lisa Labbe Sandelin säger att de senaste veckorna har smittspridningen avtagit något i länet.

Foto: TT / Region Kalmar

Västervik2022-08-19 06:00

Den här sommaren har coronaviruset inte uppträtt som de två tidigare somrarna. Om somrarna 2020 och 2021 innebär tillfälliga andhämtningar från pandemin så har smittspridningen istället ökat den här sommaren. Viruset har slagit även mot dem som varit vaccinerade eller som haft covid tidigare. Däremot har antalet allvarliga fall som krävt sjukhusvård varit lågt.

Efter en topp i slutet av juli har smittspridningen börjat peka neråt i länet. Tidigare i sommar har antalet vårdade för covid på sjukhusen legat på som mest 16 personer. Den senaste tiden har siffran pendlat mellan fem, tio personer.

Vad är prognosen inför hösten med skolstart och återgång till jobbet?

– Det är oerhört svårt att säga. Vi är oroliga för vad som händer när vi går in i en årstid då smittan tidigare har ökat igen, säger Lisa Labbé Sandelin.

En annan osäkerhetsfaktor är om det ska dyka upp någon ny mutation. Med de så kallade ba4 -och ba5-mutationerna gick det snabbt från det att de först dök upp i Sverige tills dess att de blev dominerande.

Lisa Labbé Sandelin trycker på att även om de flesta tycker att det värsta har passerat så är inte coronapandemin över.

– Vi lever mitt i den.

Inför skolstarten uppmanar hon elever och personal att ta del av folkhälsomyndighetens råd. Bland annat att man ska stanna hemma vid minsta symtom.

Hon råder också arbetsgivare i länet att ha en plan för om man får stor sjukfrånvaro.

– Det vi sett på senare tid är förhållandevis unga personer, 30-40-50 år gamla, som blivit helt däckade.

De har inte blivit allvarligt sjuka i meningen att de krävt sjukhusvård, men däremot helt arbetsoförmögna i någon vecka. Sedan har de behövt stanna hemma i ytterligare en eller två veckor. Det kan med andra ord bli en kännbar frånvaro.

De drabbade har ofta varit vaccinerade, men vaccinationen har legat en bit bakåt i tiden.

Hon berättar om ytterligare en egenhet som observats på senare tid.

– Det här är lite lurigt. Det finns inte vetenskapliga belägg än, men vi tycker att vi har sett att snabbtester för covid inte slår om i början av infektionen.

Däremot ska de PCR-tester som till exempel används för att testa vårdpersonal vara tillförlitliga.

Lisa Labbé Sandelin berättar också att regionen kommer att gå ut med nyheter om höstens vaccineringar under de närmaste dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!