Cyklister ska ledas in på Rådhusgatan

Ett nytt övergångsställe på Hamngatan ska göra det säkrare för gång- och cykeltrafikanter som rör sig till och från centrum. Tanken är att minska trängseln på Hamngatan genom att aktivt leda in oskyddade trafikanter på Rådhusgatan.

Ett nytt övergångsställe ska anläggas på Hamngatan för att leda över gång- och cykeltrafik till Rådhusgatan. Foto: Ellinor Harrysson

Ett nytt övergångsställe ska anläggas på Hamngatan för att leda över gång- och cykeltrafik till Rådhusgatan. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-14 18:50

Trafiksituationen för cyklister på Hamngatan i Västervik har länge kritiserats för att vara farlig. Kommunstyrelsen har därför undersökt om trafiken istället kan ledas in på Rådhusgatan, som ligger bredvid.

Tidigare har det varit förbjudet för alla fordon att köra in på Rådhusgatan från Hamngatan, men på senare tid har skyltningen ändrats. Skillnaden nu är att det förbudet endast gäller för motorfordon utom moped klass två. Med andra ord är det inte längre olagligt att cykla på Rådhusgatan i valfri riktning.

Övergångsställe

Mellan Hamngatan och Rådhusgatan ska ett övergångsställe anläggas för att aktivt leda över trafiken till Rådhusgatan. Samhällsbyggnadsenheten skriver att tveksamma till idén, dels beroende på den stora fordonsmängd som passerar och dels då vägen svänger av med bristfällig sikt. Det blev en lång diskussion när frågan togs upp i kommunstyrelsen.

- Vi var inte riktigt överens med tjänstemännen, men beslutet blev att vi ska anlägga ett övergångsställe över Hamngatan, säger Tomas Kronståhl (S), ordförande i kommunstyrelsen.

- Det blir en lösning i väntan på en mer permanent projektering av Stenhamraområdet, säger Harald Hjalmarsson (M).

När ska övergångsstället vara på plats?

- Det finns inget datum för det, men jag hoppas att det går fort, säger Tomas Kronståhl.

Han berättar att övergångsstället ska bli en så kallad cykelöverfart som innebär att cyklisterna kan köra över vägen utan att gå av cykeln.

- Bilisterna ska lämna företräde även om man cyklar över vägen. Vi ser det som ett sätt att öka säkerheten.

Conny Tyrberg (C) är inne på samma spår.

- Vi prioriterar cykeltrafiken på det här sättet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om