Gamleby Folkparksförening bildades 1949 och utvecklades snabbt till en nöjes- och kulturmetropol i Tjustbygden, och blev redan efter ett tiotal år störst i hela Kalmar län.
Världsartister kom till det lilla samhället
I slutet på 50-talet och början av 60-talet drog parken i Gamleby mellan 30- till 45 000 besökare varje år, och var en del av bygdens stolthet. Hit kom världens stora stjärnor och öppnande upp för jazzens värld och popmusiken, och drog ”man ur huse” vart du än bodde. Det var mycket dans, vilken kväll i veckan som helst, och även sångkvällar, revyer och kabaréer anordnades.
– Säsongen började vid Valborg på den tiden, säger Elsy Söderberg, styrelsemedlem i Gamleby Folkparksförening. Nylonstrumporna fästes vid låren hos damerna, och artister som Duke Ellington, Paul Anka, Delta Rythm Boys, Earta Kitt, och Osmond Brothers var här.
VD Ragnar Lundkvist uttryckte 1955 i Folkets Parkers Centralorganisations 50-årsskrift om folkparkerna i Sverige. ”Dit går numera hela ortens befolkning utan åtskillnad för att roa sig under justa, hyfsade och konstnärligt givande former”. Vad hände sedan?
Tv-rutor och diskorytmer
Under mer modern tid är det Carola Häggkvist som fortfarande har publikrekordet. Hon gästade folkparken 1983 och cirka 6500 personer var och såg henne under en och samma kväll. Folkparken var då fortfarande en stor mötes- och festplats för många, men intågandet av televisionen och diskoteken under årens gång hade börjat skapa en förändring. Artisterna började även få andra plattformer att nå ut med sin musik, och då det tidigare hade varit självklart att gå ut för att se sina artister, kunde man nu oftare och oftare uppleva dem på annat sätt. Och så har det fortsatt in till denna tid.
– Det har blivit så att många människor har andra nöjen, eller stannar hemma, säger Benny Svensson, styrelsemedlem i föreningen. Det krävs många eldsjälar för att hålla allt igång allt och kunna erbjuda bra evenemang som lockar.
Nutiden behöver en projektledare
Nyligen tilldelades Gamleby Folkpark priset ”Årets Hedersgarpe” under Garpedagen. Något som lyfte alla engagerade i den världsvana parken. För närvarande erbjuds mycket dans, revy- och barnteatrar, något som blivit mycket populärt. Men de menar att det krävs mer hjälp för att orka.
– Vi har ju vanliga arbeten också att gå till på dagarna, säger Sanne Swahn, styrelsemedlem. Vi söker gärna fler eldsjälar som kan tänka sig att hjälpa till vid olika arrangemang. Och något som vi önskar få hjälp med är allt administrativt. Det är så mycket arbete innan och efter ett evenemang, och det kräver tid. Drömmen vore att ha en projektledare som jobbade 75 procent hos oss.
Är kommunen villiga att hjälpa till mer?
– Det var en bra fråga, medger styrelsen. Idag har vi bra kommunikation med kulturenheten i Västervik, men det kan förbättras och vi öppnar gärna upp för mer hjälp. Det är svårt att utveckla parken helt själva.
Barnteater, språkkafé och stand-up
Något som lovordas av styrelsen är samarbeten i olika former tillsammans med olika föreningar och biblioteken för parkens utveckling. Det som till exempel sker just nu är barnteatrar och språkkafé.
– Under språkkafékvällarna kommer olika föreningar och presenterar sig, det blir fika och vi pratar, säger Benny Svensson. För att lära sig språket behöver man, utöver skoltid, umgås med dem som är härifrån.
– Vi skulle gärna vilja prova att köra stand-up här också, säger Sanne Swahn.
Nu är sommarsäsongen över men aktiviteterna fortsätter i Gamleby Folkpark med trollet Garpe som beskyddare. Det blir danskväll en gång till på dansbanan och barnföreställningar, därefter tar paviljonghuset över besökarna över vintern.