Då ska det vara tyst i centrum

Efter 24.00 ska det vara tyst i centrala Västervik - oavsett om musiken kommer från en uteservering eller en scen på Fiskaretorget. Det säger de nya riktlinjerna som miljö- och byggnadsnämnden beslutade om i onsdags.

Lennart Petersson (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, och Ola Karlsson, förvaltningschef för miljö- och byggnadskontoret.

Lennart Petersson (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, och Ola Karlsson, förvaltningschef för miljö- och byggnadskontoret.

Foto: Ellinor Harrysson

Västervik2017-01-20 06:00

Frågan kom på tapeten under våren 2016, i samband med att Niklas Wrångberg ställde in sitt evenemang "Håll käft" på Fiskaretorget i Västervik. Wrångberg ansåg att det var fel att evenemanget endast fick pågå till 23.00, när sluttiden varit 01.00 året innan. Dessutom skulle ett annat evenemang få pågå till 24.00, dagen efter Niklas Wrångbergs "Håll käft".

- Det kom fram ett behov av att ta fram tydliga riktlinjer över vad som ska gälla när man ska ha sina musikevenemang, dels för att minimera störningen för de boende men också för att stimulera och möjliggöra för utveckling av Västervik som destinationsort, säger Ola Karlsson, förvaltningschef på miljö- och byggnadskontoret.

Riktlinjerna är indelade i två perioder av året, där sommarperioden sträcker sig från den 1 juni till den 15 september. Enligt Ola Karlsson är det generöst tilltaget jämfört med många andra kommuner i landet.

- Vanligtvis säger kommunerna att sommarsäsongen pågår från den 1 juni till den 31 augusti, så här kan man säga att vi har förlängt sommarsäsongen, säger Ola Karlsson.

En del av riktlinjerna avser musik som spelas utomhus för restaurangernas egna gäster, exempelvis av en trubadur. Under sommarperioden får den musiken spelas fram till 23.00 söndag till torsdag, och till 24.00 fredag och lördag.

- Efter det får man flytta in musiken om man vill fortsätta spela, och ha dörrar och fönster stängda.

En annan del gäller riktlinjer för tillfälliga konserter och evenemang i Västerviks stadskärna, som kräver tillstånd från polismyndigheten. Under sommarperioden kan högst elva musikevenemang/konserter genomföras efter klockan 21.00, dock max två stycken per vecka. Evenemangen får pågå till 23.00 söndag till torsdag och till 24.00 på fredag och lördag.

Med andra ord ska det vara helt tyst i centrum senast klockan 00.00 under sommarperioden, resten av året sätts gränsen en timma tidigare.

Eventuellt kan ytterligare tre musikevenemang/konserter genomföras, om de ses som en speciell omständighet.

- De evenemangen kan bedömas mer generöst, oavsett när de genomförs.

Sista ansökningsdatum för den som vill genomföra ett evenemang centrum är den sista februari.

- För att undvika "först till kvarn" behandlas ingen ansökan före det datumet, säger Ola Karlsson.

I dagsläget finns ingen oro för att de elva tillfällena inte kommer att räcka till.

- Tittar vi på de senaste åren så har det inte kommit upp till elva evenemang. Vi ser inte att det kommer vara fler ansökningar än det finns platser.

I det inringade området bor det ungefär 700 personer. Av dem är det bara 15 som har lämnat synpunkter på riktlinjerna.

- Intresset har varit ganska lågt, säger Ola Karlsson.

Det var en enig nämnd som ställde sig bakom riktlinjerna.

- Vi tycker att det är ett jättebra underlag, säger Lennart Petersson (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Tror ni att arrangörerna blir nöjda med 24.00?

- Jag tror att det finns delade meningar. Vårt syfte är att minimera påverkan för de som bor i stadskärnan, men också tydliggöra vilka spelregler som gäller för de som ska genomföra ett evenemang, säger Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om