Dagmammor - alternativ till förskola

Drygt 20 små barn i åldrarna ett till fem år njuter av sol och lek i Peruparken i Västervik. Gungorna är populära, och det är kö till "blindbocksleken". En övning där barnen måste förlita sig på känsel och hörsel . Och doften av pinnbröd och hamburgare får det att vattnas i munnen...

Alva Nilsson, Emil och Tyra Torstensson och Elliott Nilsson väntar på att Caroline Moberg ska plocka fram matsäcken.

Alva Nilsson, Emil och Tyra Torstensson och Elliott Nilsson väntar på att Caroline Moberg ska plocka fram matsäcken.

Foto:

Västervik2014-05-22 06:37


I Västerviks kommun finns det fem dagbarnvårdare, eller "dagmammor" som de själva säger. Karin Andersson, Johanna Andersson, Veronica Fredlund, Caroline Moberg och Anne-Charlotte Winqvist är ett alternativ till förskolorna, men de upplever att alla inte riktigt vet om att de finns.
- När jag började som dagmamma i slutet på 1980-talet fanns det nog runt 60 dagmammor bara här i Västervik. Det fanns många i andra delar av kommunen också, säger Anne-Charlotte Winqvist.
- Nu är vi bara fem kvar.

Större frihet
Många dagmammor har en gång börjat sitt yrke när de egna barnen var små. Så gjorde Anne-Charlotte Winqvist. Veronica Fredlund däremot hade jobbat på förskola under många år när hon bestämde sig för att "bli sin egen".
- Jag trivdes med yrket men ville hellre jobba med barnen i hemmiljö för att kunna följa dem under en hel dag. Det är en större frihet att vara dagmamma, men också ett större ansvar.
- Det känns viktigt att kunna erbjuda barnen en lugn hemmamiljö, men även lära dem umgås i större grupp. Det gör vi regelbundet när vi träffas alla fem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om