I Västerviks kommun finns det fem dagbarnvårdare, eller "dagmammor" som de själva säger. Karin Andersson, Johanna Andersson, Veronica Fredlund, Caroline Moberg och Anne-Charlotte Winqvist är ett alternativ till förskolorna, men de upplever att alla inte riktigt vet om att de finns.
- När jag började som dagmamma i slutet på 1980-talet fanns det nog runt 60 dagmammor bara här i Västervik. Det fanns många i andra delar av kommunen också, säger Anne-Charlotte Winqvist.
- Nu är vi bara fem kvar.
Större frihet
Många dagmammor har en gång börjat sitt yrke när de egna barnen var små. Så gjorde Anne-Charlotte Winqvist. Veronica Fredlund däremot hade jobbat på förskola under många år när hon bestämde sig för att "bli sin egen".
- Jag trivdes med yrket men ville hellre jobba med barnen i hemmiljö för att kunna följa dem under en hel dag. Det är en större frihet att vara dagmamma, men också ett större ansvar.
- Det känns viktigt att kunna erbjuda barnen en lugn hemmamiljö, men även lära dem umgås i större grupp. Det gör vi regelbundet när vi träffas alla fem.
Dagmammor - alternativ till förskola
Drygt 20 små barn i åldrarna ett till fem år njuter av sol och lek i Peruparken i Västervik. Gungorna är populära, och det är kö till "blindbocksleken". En övning där barnen måste förlita sig på känsel och hörsel . Och doften av pinnbröd och hamburgare får det att vattnas i munnen...
Alva Nilsson, Emil och Tyra Torstensson och Elliott Nilsson väntar på att Caroline Moberg ska plocka fram matsäcken.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!