Den som ser missförhållanden i vården av äldre och funktionshindrade är skyldig att anmäla det enligt lagen, som började gälla 1999. I Västervik ska alla som jobbar inom kommunen bli informerade om lex Sarah ? men hur informationen ska se ut och hur omfattande den måste vara är inte preciserat, enligt en kvalitetsgranskning som KPMG har gjort.
När granskningen genomfördes framkom det dessutom att flera intervjuade enhetschefer inte kände till rutinerna för lex Sarah, till exempel till vem anmälan ska göras.
Kommunens kvalitetssamordnare, Pia Berg, tillbakavisar dock kritiken.
- Jag tror att verksamheten vet hur man ska göra. Vi har haft det här skrivet sedan 2005.
Ändå håller man just nu på att skriva om riktlinjerna för lex Sarah i Västervik. Lagen ändras inte i sak, men det ska framgå tydligare hur ärendehanteringen ser ut - vem som tar emot anmälan och vad som händer med den sedan.
Rör det sig om någon allvarlig incident kan det sluta med en varning eller uppsägning för den som anmälts. I värsta fall, om det hela inte åtgärdas, så kan ärendet skickas vidare till Socialstyrelsen.
Dålig koll på lagen i Västervik?
Rutinerna för hur man anmäler missförhållanden i vården enligt lex Sarah brister i Västerviks kommun. Det visar en granskning av kvalitén på de särskilda boendena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!