Under två timmar på eftermiddagen anordnar kvinnojouren aktiviteter på Stadsbiblioteket i Västervik.
Robert Eriksson som jobbar mycket med utsatta barn inom kommunen kommer att föreläsa tillsammans med Maria Appelqvist, från Klaragruppen. Föreläsningen kommer att handla om barns situation, framförallt i Sverige men även utomlands.
De kommer även att visa filmen "Jag sa att jag hade en mardröm" där Lotta Molander intervjuar barn som bor på en kvinnojour och har upplevt våld.
- Vi från kvinnojouren kommer att finnas där också. Det är öppet hus så man kan komma och gå som man vill, berättar en medlem i kvinnojouren.
Internationella kvinnodagen skapades ur kraven på rösträtt för kvinnor och är ett sätt att uppmärksamma kvinnors rättigheter, jämställdhet och rättvisa.
Jourtelefon
Mycket har gått framåt genom åren, men kvinnor tjänar fortfarande mindre än män med samma jobb och tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år.
Kvinnojouren Vändela märker att de behövs.
- Oja, det gör vi. Vi har hållit på i 35 år nu och har haft att göra alla dessa år. Just därför är Internationella kvinnodagen en speciell dag som behövs både för barn, kvinnor och män. Man behöver uppskatta varandra till ett annat pris än man gjort hittills. Det är fruktansvärt hur en del människor har det.
Antalet kvinnor som söker stöd hos Vändela varierar.
- Det är svårt att säga, men vi finns till för dem. Jourtelefonen är öppen dagligen mellan klockan 20.00 och 23.00. Övrig tid svarar vi när vi kan.
De som jobbar inom kvinnojouren försöker stötta och ge tips på vart kvinnan kan vända sig. I vissa fall behövs akut hjälp, då finns det möjlighet att hjälpa kvinnan till en jourlägenhet.