Därför får han inte praktisera som läkare

En man som är bosatt i Västerviks kommun har blivit nekad läkarlicens eftersom Socialstyrelsen anser att han saknar nödvändig kompetens. Mannen har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten, men fått nej.

En läkare med utländsk examen har överklagat Socialstyrelsens beslut om att han måste göra ett kunskapsprov för att fortsätta vägen mot en svensk läkarlicens.

En läkare med utländsk examen har överklagat Socialstyrelsens beslut om att han måste göra ett kunskapsprov för att fortsätta vägen mot en svensk läkarlicens.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Västervik2019-04-02 15:00

Det var sommaren 2018 som Socialstyrelsen beslutade att mannen, som har en utländsk läkarexamen, behöver göra ett kunskapsprov för att visa att hans kunskaper och färdigheter motsvarar kraven för en svensk läkarlegitimation.

Mannen skriver i sin överklagan att han i stället vill få möjlighet till en ny provtjänstgöring.

En provtjänstgöring för läkarlegitimation brukar genomföras under sex månader. Mannens provtjänstgöring avbröts dock i förtid och han rekommenderades, enligt beslutet från Socialstyrelsen, att förbättra sina kunskaper i svenska språket, samt att göra ett kunskapsprov.

Ett krav är också att provtjänstgöringen ska vara handledd, vilket mannens, enligt Socialstyrelsen, inte var. Anledningen till det var, enligt den hälsocentral där mannen tjänstgjorde, att han inte bedömdes kunna arbeta som läkare under handledning och ta emot patienter på egen hand, eftersom hans kunskaper i svenska ansågs så otillräckliga att de ansvariga i verksamheten inte kunde avgöra om det var enbart språkliga, eller även medicinska brister i hans arbete.

Mannen skriver i sin överklagan att det fanns andra läkare där, med utländsk bakgrund, som fick träffa patienter på egen hand trots bristande kunskaper i svenska. Mannen anser att upplägget på provtjänstgöringen inte gav honom möjlighet att visa sina färdigheter.

Förvaltningsrätten avslår ändå överklagandet och fastställer Socialstyrelsens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!