Därför förvirras folk av inlägget

Min mail-inkorg innehåller brev från många som reagerat mycket kraftigt på Polisens beskrivning av en misstänkt gärningsperson på Facebook. Och flera har reagerat på att vi kritiserar polisen. Låt mig berätta lite om hur vi resonerar.

Foto: Christoffer Nielsen

Västervik2018-11-26 20:15

För det första. Vi kritiserar inte Polisen, direkt. Vi lyfter fram kritik mot dem från allmänheten. Det är vårt jobb. Vi granskar Polisen och vi låter allmänheten komma till tals. Så fungerar det i en demokrati. Man behöver inte resa särskilt långt för att hamna i länder där medier inte får förmedla kritik om Polisen och andra myndigheter. Nog sagt om det. Nu går vi till den brännande punkten. Polisens beskrivning av den misstänkta gärningspersonen på handelsområdet Ljungheden i Västervik. ”Utländskt utseende”.

LÄS MER: Polisen kritiseras för signalement

Seriösa medier har sedan länge slutat använda beskrivningen ”utländsk utseende” om människor. Dels för att beskrivningen är oerhört generaliserande, och ganska meningslös då ”utländskt utseende” inte säger oss någonting. Många menar också att den är rasistisk av det skälet att enbart vissa utländska personer beskrivs ha ”utländskt utseende”; nämligen personer som har mörkt hår och mörk hy. En amerikansk person i Sverige skulle knappast beskrivas ha ”utländskt utseende”, exempelvis.

Över huvud taget är medier nu för tiden sparsamma med att ange signalement på personer som är misstänkta för brott. Vi gör det oftast vid misstanke om grövre brottslighet. Och om vi anger signalement i en nyhetstext så anger vi hur personen faktiskt ser ut, exempelvis ”ljust hår”, eller ”mörkt hår” eller ”blåa byxor med stjärnor på”. Vi håller oss till detaljer som tjänar ett syfte; nämligen att folk ska känna igen personen i fråga. När poliser säger till oss att en viss gärningsperson beskrivs av vittnen som ”utländsk” så skriver vi inte det av just dessa skäl, att beskrivningen inte tillför någonting mer än att skapa förvirring. Vi ställer motfrågor för att få mer information: "Ok, utländsk, säger du, vad hade personen för hårfärg? Hur lång var personen? Hur såg kläderna ut?", och så vidare, och om vi får den informationen så anger vi den, förutsatt att det ligger i allmänhetens intresse att få reda på dessa detaljer.För alla vill ju undvika förvirring. Även Polisen, så klart. Och nu vet de det till nästa gång. Allmänheten, eller merparten av den i alla fall, accepterar inte den typen av svepande beskrivningar av en brottsmisstänkt person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om