Därför har ledamöterna lämnat fullmäktige

Halvvägs in i mandatperioden har 16 ledamöter och ersättare valt att lämna sina uppdrag i Västerviks kommunfullmäktige. Flest avhopp har socialdemokraterna där har fem avsägelser gjorts sedan valet 2014.

Hilma Bertilsson, fullmäktiges yngsta politiker, fick nog av Västervikspolitiken efter knappt ett år. Foto: Anders Sjögren

Hilma Bertilsson, fullmäktiges yngsta politiker, fick nog av Västervikspolitiken efter knappt ett år. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-01-12 05:45

Peter Iselau (S) lämnade sin plats i kommunfullmäktige för ett halvår sedan.

- För mig blev det ett nödvändigt beslut. Jag kände att fokuset på skolan, förskolan och barnens lekmiljö inte var tillräckligt starkt i partiet för att jag skulle kunna fortsätta som politiker.

- Skolfrågan, och framförallt barnens miljö vad gäller lekplatser, är hjärtefrågor för mig. Men man gör inte tillräckligt där, säger Peter Iselau.

Han är inte förvånad över antalet avsägelser i Västerviks kommunfullmäktige.

- Jag tror att de flesta vill se lite mer resultat. Debatten är viktig, men det finns en tröghet på något sätt. Det borde finnas en mer samordnad resultatvilja hos politikerna, som omvandlas till konkreta lösningar.

Hilma Bertilsson (S) var 17 år när hon trädde in i politiken efter förra valet. Sommaren 2015 bestämde hon sig för att hoppa av, och i sin blogg riktade hon stark kritik mot Västervikspolitiken och socialdemokraterna.

"Demokratin saknas, maktordningen är sne och den verkliga omtanken om kommunen är obefintlig. Jag kan inte stödja vansinnesinvesteringar som gynnar enskilda människors intressen när välfärden i vår kommun kryper på knäna."

I bloggen skrev hon också att: "Det är mycket som jag insett är fel och tillsammans har de många sakerna fyllt bägaren. Något som skaver extra mycket är att man påstår att ekonomin är räddad. Det man gjort är att gömma kommunens alla skulder under bolagen med annan sekretess. Styrelsen jag sitter i exempelvis, har 800 miljoner i skuld. Jag skulle inte kalla det för "räddad" ekonomi.".

Idag kommenterar Himla Bertilsson sitt beslut såhär:

- Det var inte lätt, jag velade länge. Jag ville verkligen förändra, vara med och påverka, men mitt psyke klarade inte av aggressionerna över alla orättvisor. Om det demokratiska systemet fungerat bättre i vår kommun är jag säker på att jag hade stannat längre.

Hade du kunnat göra något annorlunda?

- Det är klart att jag hade kunnat ta fighten med makteliten, men de personliga påhopp man fick när man uttryckte annorlunda åsikter var inte värt det. Jag blev kallad på "krismöte" på grund av mitt beteende - de var oroliga att jag inte följde vad som sagts på gruppmötena. Det skulle vara jag och de tre starkaste männen i partiet. Jag är glad att jag inte gick på det mötet.

Hur ser du på att så många ledamöter och ersättare valt att lämna kommunfullmäktige?

- Jag förstår dem. KF är bara en ja-sägande transportsträcka där det inte finns utrymme för påverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om