Därför vill Marsbäcken förlänga arrendet

För att klara underhållet vill Stiftelsen Marsbäcken få en förlängd arrendetid.

Lars Övling, ordförande i Marsbäckens stiftelse.

Lars Övling, ordförande i Marsbäckens stiftelse.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2019-01-24 06:00

Vi har berättat tidigare om stiftelsen arbete för att göra den gamla scoutgården till ett levande friluftsområde. En av de stora utmaningarna är att byggnadernas underhåll släpat efter, samtidigt som ekonomin är ansträngd. Nu vill föreningen förlänga arrendetiden till tio år. Skälet är att ett långt arrende gör det enklare att söka bidrag.

– Exempelvis Allmänna Arvsfoden ställer krav på att man ska ha ett minst tioårigt kontrakt, säger stiftelsens ordförande Lars Övling.

Föreningen vill bland annat byta ut uppvärmningen.

– I dag har vi direktverkande el. Husen är dåligt isolerade. Det blir väldigt dyrt att värma upp lokalerna en helg vintertid, säger Lars Övling.

Högt på att-göra-listan finns även att bygga om samlingslokalen. Den är sliten, och man har problem med att vatten läcker in.

– Vi vill få lokalerna i skick så att man kan bedriva åretrunt-verksamhet på Marsbäcken, säger Lars Övling.

Häromdagen berättade vi att länsstyrelsen ställt sig tveksam till att bevilja stiftelsen dispens från strandskyddet. Stiftelsen vill kunna upplåta mark för uppställning av husvagnar och husbilar. Lars Övling hoppas på att det ska bli en dispens ändå.

– Det handlar om uppställning i liten skala. Vi planerar inte ett nytt Lysingsbadet, men det skulle kunna bli ett bra tillskott till vår verksamhet.

Stiftelsen har försökt att skapa intäkter genom att upplåta lokaler för vandrarhem. I våras hade man problem att hitta en arrendator.

– Till sist bestämde vi oss för att driva vandrarhemmet ideellt i egen regi. Vi kom igång först när säsongen redan var igång, men vi upptäckte att det fanns ett tryck.

Lars Övling räknar med att det blir vandrarhem även i sommar. Att driva en hel säsong med ideella krafter kan bli tufft. Därför kan det bli så att stiftelsen anställer personal.

Länsstyrelsen ställer sig tveksam till att ge strandskyddsdispens för camping vid Marsbäcken. Innan beslut fattas vill man höra kommunen och stiftelsen som driver Marsbäcken.
Länsstyrelsen ställer sig tveksam till att ge strandskyddsdispens för camping vid Marsbäcken. Innan beslut fattas vill man höra kommunen och stiftelsen som driver Marsbäcken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om