Att vara anhörig till en demenssjuk person är en utmaning på flera sätt. Det var också ämnet för gårdagens föreläsningar i Gamleby, som arrangerades av kommunen tillsammans med SPF Seniorerna Tjustbygden.
– Vi vänder oss till anhöriga som vårdar och stöttar någon som har en demenssjukdom, samt till personal inom äldreomsorgen, säger Margareta Eriksdotter som är anhörigkonsulent på Västerviks kommun.
– Med den här dagen vill vi visa vikten av att vi ser anhöriga och deras värdefulla roll. Utan deras insatser skulle det kollapsa i kommunen.
Insatserna som de anhöriga gör består framförallt av hjälp och stöd.
– De lägger ner mycket kraft och ork i att stötta och finns där dygnet runt. Men de måste också våga ta emot information och släppa in personal i sitt hem.
Trygghet
Som personal är det viktigt att skapa så mycket trygghet som möjligt i samverkan med de anhöriga.
– Personalen och de anhöriga ska skapa ett team, där den närstående står i fokus, säger Gunilla Matheny, som igår föreläste om temat på Gamleby Folkhögskola.
Gunilla Matheny har jobbat med stöd till anhöriga i 23 år och är en av de drivande krafterna som har byggt upp verksamheter i landet kring samma ämne.
– När jag föreläser är det de anhörigas situation som är i fokus, inte sjukdomen, säger hon.
Hon menar att det grundläggande stödet för en anhörig är när deras närstående har det bra.
– Sedan är det väldigt viktigt att den anhöriga blir sedd och lyssnad till. Den ska ses som en värdefull samverkanspartner.