De är drabbade av den smittsamma hästsjukdomen

I förra veckan upptäckte man att en häst hade feber på gården Falla Sjöhagen utanför Västervik.

Fredrik Lindwall berättar att det är plågsamt för hästar att ha kvarka.

Fredrik Lindwall berättar att det är plågsamt för hästar att ha kvarka.

Foto: Lotta Gometz/TT-arkiv

Västervik2024-01-19 20:12

Den febriga hästen snorade och fick även bölder vid käken. Kort därpå fick ytterligare en häst feber. Torsdagen den 11 januari provtogs den första hästen, och det dröjde inte länge förrän provresultatet visade att den drabbats av bakteriesjukdomen kvarka.

– Båda hästarna är isolerade och vi har en massa rutiner i stallet för att minska smittorisken. Än så länge har inga andra hästar insjuknat, säger Fredrik Lindwall, som tillsammans med sin fru Charlotte Lindwall driver Falla Sjöhagen.

undefined
Charlotte Lindwall och Fredrik Lindwall driver Falla Sjöhagen.

Det finns 23 hästar på gården, och är man orolig för att kvarkan ska sprida sig. Kvarka smittar genom kontakt.

– Det är klart man är rädd för det. Det är plågsamt för hästarna, och vi har fått stänga anläggningen. Ingen får åka härifrån eller komma hit med hästar. Kvarkan är väldigt smittsam, och kan gå runt länge. Det finns anläggningar som fått hålla stängt i över ett år, förklarar Fredrik.

Smittade hästar får smärtlindring och febernedsättande. Sätter sig bölderna invändigt kan man få behandla med penicillin. Hur länge en häst är sjuk varierar, men Statens Veterinärmedicinska Anstalt rekommenderar att hästar hålls isolerade fyra till sex veckor efter det att hästen visat sitt sista symptom.

– Alla på anläggningen kämpar på och samarbetar bra. Vi vet inte hur smittan har kommit till oss, den smittade hästen har inte varit iväg någonstans. Bakterien kan ha kommit med vem som helst, säger Fredrik Lindwall och avslutar:

– Det här är inget att hymla med, utan vi vidtar åtgärder och informerar.

undefined
Hästar som fått kvarka drabbas av feber och kan få smärtsamma bölder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!