De är hemtjänstens hjältar

Sofia Eriksson, Annelie Andersson och Laloza Asukhaowa är hemtjänstens hjältar. Tack vare ett rådigt ingripande i början av september räddade de livet på en äldre kvinna som var fast i en brinnande lägenhet. Personalen hann dessutom släcka elden innan räddningstjänsten kom till platsen, vilket begränsade brandens omfattning.
De gjorde en hjälteinsats, helt klart, säger Jakob Dahlquist på räddningstjänsten.

Sofia Eriksson och Annelie Andersson tog emot blommor, var sin check och var sin guldplakett av räddningstjänsten och Länsförsäkringar. Kollegan Laloza Asukhaowa kunde inte närvara vid träffen, men kommer att belönas på samma sätt. Foto: Ellinor Harrysson

Sofia Eriksson och Annelie Andersson tog emot blommor, var sin check och var sin guldplakett av räddningstjänsten och Länsförsäkringar. Kollegan Laloza Asukhaowa kunde inte närvara vid träffen, men kommer att belönas på samma sätt. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-10-17 08:50

Det började som en vanlig natt på jobbet för hemtjänstpersonalen Sofia Eriksson, Annelie Andersson och Laloza Asukhaowa. Strax före midnatt kom ett larm från Norra Järnvägsgatan, där en kvinna i 90-årsåldern hade ramlat.

När vi kommer in i trapphuset hör vi ett pipande ljud. Vi trodde först att det var bilen, men sedan insåg vi att det kanske brinner. berättar Sofia Eriksson.

Det visade sig att röken kom från den äldre kvinnans lägenhet, där det brann på spisen.

Det första vi gjorde var att bära ut kvinnan, sedan slog vi larm, säger Sofia Eriksson. Man tänker inte så mycket just då, man bara gör det man måste.

Släckte elden

I trapphuset hittade personalen en brandsläckare och med hjälp av den kunde de släcka elden i ett tidigt skede.

Hade det gått några minuter till så hade branden utvecklats till en rumsbrand, vilket hade varit mycket värre, säger Tomas Öberg på räddningstjänsten.

När räddningstjänsten anlände några minuter senare, var jobbet i stort sett redan gjort.

Vi behövde egentligen bara öppna fönstret, säger Tomas Öberg.

Räddade livet

Om inte hemtjänstpersonalen gjort ett så snabbt ingripande, hade det kunnat gå riktigt illa.

Min bedömning är att de räddade livet på kvinnan, säger Jacob Dahlquist.

För personalen själva var det förstås en omtumlande händelse.

Det känns såklart väldigt häftigt att kunna göra en sådan här insats. Det var traumatiskt i början, men samtidigt väldigt spännande, säger Annelie Andersson.

Vi är mest glada över att alla klarade sig. Efteråt har man förstås tänkt på hur det hade kunnat gå, säger Sofia Eriksson.

En del har frågat oss hur vi vågade gå in när det brann, men för oss var det bara självklart. Det fanns inget annat alternativ i den situationen.

Hyllning

Personalen har tidigare hyllats med blommor av socialförvaltningen. Den här gången var det räddningstjänsten och Länsförsäkringar som ville tacka och belöna personalen för deras insats.

De gjorde ett riktigt rådigt ingripande, säger Jakob Dahlquist.

Det är Länsförsäkringar som äger byggnaden som branden startade i, och som sett till att trapphuset utrustats med en brandsläckare. Bernth Pettersson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, rekommenderar att flera fastighetsägare tar efter.

Istället för att tänka på hur mycket det kostar att installera en brandsläckare kan man fundera på vad man sparar. Det kan rent av rädda liv, som i det här fallet, säger Bernth Pettersson.

Brandutbildning

Personalen har tidigare gått en brandutbildning hos räddningstjänsten, vilket kan ha varit avgörande i det här fallet.

Tack vare den utbildningen visste jag precis vad jag skulle göra, säger Sofia Eriksson.

Av Länsförsäkringar fick personalen en check på 2 000 kronor vardera.

Fortsätt med den inställningen ni har, ni är vardagshjältar, sa Bernth Petterson när han läste upp motiveringen.

Räddningstjänsten gav personalen blommor och var sin guldplakett.

Det här fallet visar hur viktigt det är med utbildning och att man kan hantera släckningsutrustning, säger Jacob Dahlquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om