De diskuterade vattenarbetet i Västervik

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt samlades under tisdagen på Naturum i Västervik för att diskutera aktuella frågor och prata om olika delar i arbetet.

Dennis Wiström, agronom och Gun Lindberg,  hållbarhetsstrateg, berättar om Västerviks kommuns vatteninriktade miljöarbete.

Dennis Wiström, agronom och Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg, berättar om Västerviks kommuns vatteninriktade miljöarbete.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2019-03-19 21:00

Vattendistriktet sträcker sig från Bråviken i norr till Kullens spets i norra Öresund och innefattar 10 län och 91 kommuner och vattendelegationen har som uppgift att Västerviks Sverker Thorén (L) har suttit i delegationen i 12 år och han tycker det är roligt att de nu har valt Västervik för sitt sammanträde. Under dagen har de bland annat fått information om hur de olika vattendistrikten nu går samman i en gemensam skrivelse till regeringen om bättre övervakning av vattenkvaliteten i hela landet.

– Som det ser ut nu så plockar man från olika aktörer, det kan var kommuner eller externa konsulter. Vi behöver en helhetssyn för att se var åtgärder gör mest nytta, säger han.

Något annat som diskuterats är pengafrågan, där det viktigaste är att se till att det finns pengar att söka för att kunna fortsätta driva de pågående projekten.

– Det är också viktigt att det finns en politisk enighet om frågorna. Man kan inte hålla på i fyra år och sedan lägga ner för då kommer man inte någonstans, säger Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar län och ordförande för vattendelegationen i Södra Östersjöns vattendistrikt.

Här tycker han Västerviks kommun är en föregångare.

– Det är en anledning till att vi har valt att ha sammanträdet här i Västervik, säger han.

Förutom själva sammanträdet fick delegaterna även en presentation av kommunens arbete med genomförandet av Vattenmyndighetens åtgärdsprogram och en presentation av Naturums arbete.

Delegaterna i Södra Östersjöns vattendistrikt fick en rundtur på Naturum Västervik med bland andra Markus Nord.
Delegaterna i Södra Östersjöns vattendistrikt fick en rundtur på Naturum Västervik med bland andra Markus Nord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!