De finns till för ungdomarna

De röda jackorna känns igen på långt håll och även om texten "Nattvandrare" inte är riktigt korrekt är det med samma syfte som tidigare: vuxna som går runt på stan för att finnas till hands för ungdomar.

Pierre Ahlstrand, Samet Ibram, Andreas Nikolaidis och Niclas Hagelin ingår i gruppen Vuxna på stan. Foto: Lena Dahlberg

Pierre Ahlstrand, Samet Ibram, Andreas Nikolaidis och Niclas Hagelin ingår i gruppen Vuxna på stan. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-06-02 17:00

”Vuxna på stan” är ett koncept som funnits sedan två år tillbaka. Tidigare utgick man från Centrumgården, lite senare från Mejeriet, säger Niclas Hagelin som varit med sedan åtta år tillbaka.

– Vi gick på stan i stort sett varje fredagskväll året runt, men på grund av sparkrav upphörde ”Nattvandrare” för cirka fyra år sedan. Eftersom behovet ökade startade man i den här regin 2014.

Riktade kvällar

Det som skiljer sig mot tidigare är att man istället för att gå runt på stan varje fredagskväll istället riktar sig mot så kallade ”riskkvällar”. Det kan till exempel vara Valborg, gymnasiefester och olika evenemangskvällar.

– Vi försöker då ha koll på barn och ungdomar från mellanstadiet upp till 18 års ålder. När det gäller skolavslutningen finns vi på stan onsdag, torsdag och fredag.

”Vi” är den fasta gruppen bestående av Niclas Hagelin, Pierre Ahlstrand, Samet Ibram och Andreas Nikolaidis. Sedan finns det ytterligare fyra personer som kan ringas in vid behov.

Som ett stöd

De går alltid två och två och samarbetar med Fältarna och polisens volontärer.

– Vid större evenemang träffas vi alltid på Mejeriet tillsammans med ambulans, polis, räddningstjänst och personal från familjeenheten för att stämma av läget inför kvällen. Dessutom har vi alltid återträff sent på kvällen, säger Samet Ibram.

– Eftersom det här bygger på att även på att frivilliga anmäler sig ser vi gärna att fler vuxna engagerar sig. Antingen kommer dit direkt eller anmäler sig i förväg.

Att gå som ”Vuxna på stan” innebär att finnas som ett stöd för ungdomarna.

– Vi har inga befogenheter att ta ifrån ungdomarna något. Däremot kan vi se till att de får hjälp om de behöver det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om