Vi träffar honom och kommunens utvecklingsledare Joakim Nyman för att höra hur man från kommunens sida planerar att möta och hantera att antalet invånare över 80 år i Västerviks kommun kommer att växa snabbare än antalet invånare i arbetsför ålder.
– Det gäller förstås att hitta nya lösningar när omsorgspersonalen inte räcker till, säger Jörgen Olsson.
– Men inte bara det. Man måste även öka omvårdnadsyrkenas attraktivitet så att människor vill stanna kvar i yrkena och fler vill ansluta sig, inflikar Joakim Nyman.
Han svävar dock lite grand på målet kring hur det ska gå till.
– Det handlar nog om att tydligare lyfta fram allt som är positivt med att arbeta med människor.
Kommer de tekniska hjälpmedlen att bli fler inom äldreomsorgen och vården?– Jo, så är det. Vi måste bli mer självständiga även när vi är gamla och sjuka, menar Jörgen Olsson.
Han nämner de IT-caféer som kommunen anordnar på flera orter för invånare över 65 år.
– Det finns ju de som känner rädsla för ny teknik. Här får man möjlighet att i en avslappnad miljö lära sig, och få inspiration och vägledning i hur man använder dator, mobil och surfplatta.
Finns det en risk för ökad ensamhet när den mänskliga hjälpen allt mer ska ersättas med tekniska hjälpmedel?– Nej, vi kommer alltid att behöva människor som arbetar med det sociala för att förebygga ensamhet. Det kan inte ersättas av tekniska hjälpmedel. Däremot finns det även teknik som kan användas för att underlätta social kontakt med andra, säger Joakim Nyman.
Tekniska lösningar som frigör tid för personalen kommer också mer och mer. Ett exempel, som redan används sedan några år tillbaka, är "digitala nycklar".
– I stället för att hämta och lämna fysiska nycklar på olika ställen använder man alltså digitala lås. Dörrarna låses upp med bluetooth, förklarar Joakim Nyman.
Ett annat initiativ är de kameror som installerats hemma hos hemtjänstens brukare.
I Västerviks kommun har man testat detta hos sex personer – ett test som föll väl ut. Nu har ytterligare 20 kameror beställts.
Hemtjänstpersonalen kan nattetid via kameran se om allt är i sin ordning hemma hos brukaren eller om denna behöver hjälp.
– Det här innebär att brukaren inte behöver bli väckt i onödan av att någon kommer in till dem. Men det är viktigt att understryka att deltagandet är frivilligt, säger Jörgen Olsson.
Han berättar vidare att ytterligare ett särskilt boende måste byggas i kommunen när gruppen 80-plussare väntas öka så kraftigt.
– Och det måste vi ha fått till stånd inom en tre-fyraårsperiod, säger han.