Sedan 1995 har det varit lagstadgat att kommunen ska kunna erbjuda familjerådgivning. Men under många år har familjerådgivningen varit utlagd på konsultbasis. Det är dock ändrat nu.
– För oss har det varit viktigt att förändra det så att familjerådgivningen ligger inom kommunen för att vi ska kunna se till helheten, säger Christina Nordström, chef för familjerådgivningen.
Vikten av att verksamheten ligger inom kommunen handlar om att lättare kunna utveckla och samarbeta.
– Det blir lättare att förändra, påverka, utveckla samt att följa upp och leda verksamheten rätt eftersom vi nu samverkar med andra enheter i kommunen. Det är också viktigt att ha rätt kompetens här, och det har vi. Vi är så stolta över de som jobbar här och den breda erfarenhet och kunskap de har, säger Christina Nordström.
En tredje part kan hjälpa
Till Familjerådgivningen kan man söka sig till själv om man känner att man har problem i sin relation.
– Det handlar om att synliggöra och förtydliga hur relationen ser ut och vad som skulle kunna hjälpa den framåt, säger Ylva Berg, familjerådgivare, socionom och legitimerad psykoterapeut. Det blir ofta ett bättre lyssnande mellan paret också när det finns en tredje part med i rummet, och det underlättar processen.
Det går även att få hjälp om man redan har bestämt sig för att separera men har stött på hinder i hur man löser det.
– Ofta i en relation är det kommunikationen som det brister i, säger Marie Björs, familjerådgivare, socionom och legitimerad psykoterapeut.
Vilka kommer till er?
– Vi tar främst emot vuxna, men vi kan ta emot hela familjen om även barnen behöver få uttrycka sig, säger Marie Björs. Ju tidigare man kommer desto bättre är det för relationen. Unga par är oftast bättre på det och att förebygga innan problemen har blivit för stora.
– Det är en investering i tid, en möjlighet och satsning man gör, men det är viktigt att båda parter vill, om man ska komma, säger Ylva Berg. Här är man också alltid anonym och vi har extra stark sekretess.